JUNKER PONAVLJA MANTRU: Katalonija nije Jugoslavija


IZVOR: Tanjug - 26.10.2017 | 19:53


Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je kako Katalonci nisu pod represijom Španije, pa da se ta situacija "ne može upoređivati s onom u bivšoj Jugoslaviji".

Foto: Tanjug

Žan Klod Junker

- U Kataloniji ne postoji problem kršenja ljudskih prava jer Katalonci, koji su mi dragi i čiju kulturu poštujem, nisu pod represijom Španije. Ne može se povlačiti paralela sa Slovenijom i drugim zemljama bivše Jugoslavije s onim što se događa u Kataloniji - rekao je Junker u razgovoru za portugalsku televiziju RTP.

Junker je rekao da "ne želi sutra ili prekosutra EU s 95 različitih zemalja".

- Izgubili bismo kontrolu. Nacionalno jedinstvo i evropsko jedinstvo su stvari koje idu zajedno - rekao je predsednik Evropske komisije čime je ponovo odbacio mogućnost posredovanja u sukobu između Barselone i Madrida.

Madrid bi sutra trebalo da izglasa vanredne mere Kataloniji. To znači da bi španska ministarstva tokom šest meseci, do organizovanja prevremenih katalonskih izbora, upravljala katalonskom policijom, finansijama, javnim medijima, telekomunikacijama i informatičkim službama.

Katalonski parlament tokom tog razdoblja ne bi mogao poništiti te mere niti predložiti novog predsednika regionalne vlade.

- Situacija je već malo izmakla kontroli jer su vlada i jedan deo katalonskog parlamenta izašli iz okvira zakona. Španski ustav je prilično jasan - ne mogu se organizovati referendumi o otcepljenju - rekao je Junker.

Dodao je da EU nema nikakvu ulogu u očitom konfliktu između Barselone i Madrida, već da, kaže, Španci treba da reše taj problem.