Ruski MIP Briselu: Spremite se na "sajber haos" zbog novih sankcija


IZVOR: Sputnjik - 01.08.2020 | 21:44


Rusko Ministarstvo inostranih poslova još jednom je reagovalo povodom "sajber sankcija" koje je EU uvela Rusiji, upozorivši da preti "sajber haos".

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

"Stiče se utisak da Evropska unija više voli politiku unilateralnog pritiska i ograničenja umesto ozbiljnog razgovora koji vodi ka rešavanju nesuglasica i uspostavljanju većeg poverenja. Takav pristup vodi ka novim političkim sukobima i sajber haosu, a ne redu, o kojem toliko vole da govore naši partneri u EU, zaboravljajući centralnu ulogu UN“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

EU je uvela sankcije strukturama i građanima Rusije, Kine i Severne Koreje zbog, navodne, sajber aktivnosti.

"Šest fizičkih lica i tri organizacije treba da budu uključene u spisak fizičkih i pravnih lica kojima su uvedene sankcije. Ta lica ili organizacije su odgovorne, pružale pomoć ili su bile umešane u sajber napade ili u pokušaje sajber napada, uključujući pokušaj sajber napada na Organizaciju za borbu protiv hemijskog oružja i sajber napade koji su javnosti poznati kao WannaCry i NotPetya, kao i operacija Cloud Hopper", navodi se u saopštenju koje je objavljeno u Službenom glasniku Unije.

Između ostalih, pod sankcijama su se našli glavni centar za specijalne tehnologije Generalštaba ruske vojske i četvoro državljana Rusije.

"Iznenadila nas je i ogorčila odluka Evropskog saveta od 30. jula. I ponovo se to radi bez ikakvih osnova uz magloviti argument o učešću u sajber incidentima u prošlosti. Političke konotacije te odluke su očigledne", ističu u Moskvi.

U ruskom Ministarstvu napominju da se ruski državljani optužuju za učešće u sajber incidentu iz 2018. godine, dakle godinu dana pre uspostavljanja mehanizma sajber-sankcija, što znači da se mera primenjuje retroaktivno.

Očigledno je da su pravnici EU namerno zaboravili da zakon nije retroaktivan, zaključili su u ruskom Ministarstvu.