Potvrđeno pisanje Srpskog telegrafa o padu velikog srbomrsca: Džamal razvaljuje albanskog lobistu Engela, panika u Prištini!


IZVOR: Republika - 24.06.2020 | 20:54


Direktor srednje škole u Bronksu Džamal Boumen na dobrom putu je da u Predstavničkom domu američkog kongresa smeni glavnog albanskog lobistu u SAD Eliota Engela, pošto na unutarstranačkim izborima demokrata održanim u tom delu Njujorka ima ubedljivu prednost nad poznatim srbomrscem.

Foto: Tanjug/AP

Džamal Boumen

Prema podacima iz 85 odsto izbornih jedinica u kongresnom okrugu Bronks-Vestčester, ovaj Afroamerikanac je osvojio 61 odsto, a Engel 35 odsto glasova, dok su ostatak podelila dvojica preostalih kandidata. Zvanični ishod glasanja biće poznat tek posle 30. juna zato što su vlasti savezne države Njujork zbog pandemije koronavirusa dozvolile slanje glasova poštom, a za tu opciju u obračunu između Boumena i Engela prijavilo više od 100.000 birača.

SVE ENGELOVE LAŽI

Pobednik ovih izbora među demokratama će sigurno na nacionalnom glasanju u novembru obezbediti mandat u Kongresu pošto republikanci nemaju nikave šanse da pobede u kongresnom okrugu Bronks-Vestčester, gde 63 odsto stanovništva nisu belci.

Boumen je sve do kraja maja i ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda prilikom policijskog privođenja u Mineapolisu imao veoma male šanse da okonča karijeru Engela, koji je kongresmen još od 1988. godine Nakon Flojdovog ubistva krenuli su protesti organizacije "Crni životi su važni" (BLM) i raznih levičarskih aktivista koji su imali punu podršku "duboke države" sa ciljem slabljenja Trampove predizborne kampanje. Ironija je htela da upravo ovi protesti uzdrmaju Engela, jednog od eksponenata "duboke države", koji je u vreme najvećih nemira došao da održi govor na mitingu BLM u Bronksu, ali je ne znajući da je mikrofon već uključen pokazao koliko u stvari ne mari za Afroamerikance.

- Da nema unutarstranačkih izbora, baš bi me bilo briga - kazao je tada Engel, što mu je sigurno oduzelo dosta crnih glasova.

Pored toga, otkriveno je da je Engel najteži period epidemije koronavirusa koja je zahvatila Njujork proveo u kući koju ima u saveznoj državi Merilend i da je lagao da je polovinu tog vremena proveo u karantinu u Bronksu, gde ima stan. Takođe je otkriveno da je Engel za sve decenije, koliko je kongresmen, ukupno samo četiri godine proveo među svojim biračima u okrugu koji predstavlja, pošto mu očigledno ne odgovara komšiluk. Engela je pokušala da spase bivša državna sekretarka SAD Hilari Klinton, koja ga je podržala zajedno sa predsedavajućom Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi, guvernerom Njujorka Endruom Kuomom i ostalim moćnicima Demokratske partije, ali to nije pomoglo.

Pogubio se na glasačkom mestu

Njujorški mediji preneli su da je 73-godišnji Engel imao incident na glasanju pošto je prvo odbio savet supruge Patriše da stavi naočare pre nego što zaokruži broj na listiću. Kada je shvatio ipak da ne vidi šta treba da zaokruži, zvao je ženu da mu da naočare.

BOUMEN PROBLEM TRAMPU

Uprkos izveštajima sa biračkih mesta o ubedljivoj prednosti nad Engelom, Boumen nije otvoreno proglasio pobedu, ali je u obraćanju pristalicama pokazao da sebe već vidi u Vašingtonu, kao i šta tamo namerava da uradi.

- Znate čega se (predsednik SAD) Donald Tramp plaši više od svega - crnog čoveka koji ima moć. Noćas ne slavimo mene. Slavimo pokret (BLM)…Jedva čekam da odem u Kongres i pravim probleme - glasno je poručio Boumen, koji je kazao da je spreman da se bori protiv "seksizma, rasizma, klasnog društva i ksenofobije".

Mlada latino zvezda demokrata u Kongresu Aleksandrija Okasio-Kortez, koja je među prvima podržala Boumena, za njega kaže da je sjajan, ali nije želela da njegov izbor u Kongres povezuje sa obračunom unutar demokrata. Ipak, uspeh Boumena, kojeg su podržali i levičarski senatori Berni Sanders i Elizabet Voren, sigurno će dodatno ojačati levu frakciju Demokratske partije, kojoj pripada i najmlađa američka kongresmenka.

Engel neće više pokazivati "orla"

Engelu će izlazak iz Kongresa značiti prekid prihoda od njujorških Albanaca koji su ga plaćali da lobira protiv Srbije. U saveznoj državi Njujork živi oko 60.000 Albanaca, od kojih je većina upravo u kongresnom okrugu u kom su rivali bili Boumen i Engel. Tokom obraćanja pristalicama Boumen je u jednom trenutku stavio ruke na grudi, nalik albanskom znaku dvoglavog orla, ali se ne zna da li je ovim pokazivao zahvalnost svim biračima ili samo nekim određenim.