(JEZIV SNIMAK) Amerika na rubu propasti! Žena ošamarila policajca, on je zakucao za zemlju!


IZVOR: Republika - 01.06.2020 | 14:43


Neredi se ne smiruju širom SAD gde su izbili masovni protesti zbog ubistva Afromaerikanca Džordža Flojda koga je ugušio policajac držeći mu koleno na vratu više od 8 minuta.

Foto: Tanjug/AP

Protesti ne jenjavaju

Sve veći broj snimaka na društvenim mrežama pokazuje koliko je veliko neprijateljstvo između građana i policije, pa je tako jedna žena dva puta ošamarila jednog pripadnika policije Baltimora.

Njegov kolega je odlučio da savlada ženu udarivši je pesnicom posle čega se ona sručila na zemlju.

- Policajac koji je udario ženu više ne radi taj posao. Smenili smo ga. Njegov kolega koga je žena dvaput udarila pokazao je neverovatnu suzdržanost, iako je bio napadnut - rekao je Bernard Jang, gradonačelnik Baltimora.

Dodao je da je trebalo da je privedu, a ne udare.

- Naše shvatanje pravde ne podrazumeva sistem 'oko za oko' - dodao je gradonačelnik o incidentu.

Takođe, žena je u pritvoru i optužiće je za napad na policajca.

Podsetimo, Džordža Flojda je u Mineapolisu policija pokušala da privede jer je navodno u lokalnoj prodavnici račun platio lažnom novčanicom od 20 dolara. Kako nije želeo da uđe u policijsko vozilo, policajci su ga u jednom trenutku položili na zemlju, dvojica su ga držala za noge, a Derek Čovin mu je klečao na vratu dok nije izdahnuo.

 

 

Zbog toga su širom SAD izbili masovni protesti koji su se u mnogim mestima pretvorili u nerede i pljačku. Policijski čas je proglašen u 25 gradova u 16 saveznih država.