SZO o koronavirusu: Zapatiće se kao sida i uticaće na psihu ljudi


IZVOR: Republika - 14.05.2020 | 21:09


Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je juče da koronavirus možda nikada neće nestati, već bi mogao da postane endemski virus u ljudskoj populaciji, kao što se to desilo sa virusom side.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

BBC prenosi da je izvršni direktor za hitne zdravstvene situacije SZO Majk Rajan upozorio da su prognoze o nestanku virusa "nezahvalne" i poručio da je neophodan "ogroman napor", čak i ako bude pronađena vakcina. Od posledica KOVID-19 u svetu je preminulo skoro 300.000 ljudi, a do sada je potvrđeno ukupno 4,3 miliona slučajeva zaraze. SZO je apelovala na vlade širom sveta da povedu računa o mentalnom zdravlju građana, koje je u velikoj meri takođe ugroženo pandemijom koronavirusa.

- Ovaj virus možda nikada neće nestati, ali ni virus HIV nije nestao pa smo ipak uspeli da ga stavimo pod kontrolu - rekao je Rajan.

Direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus upozorio je da ne postoji provereni put za ublažavanje restriktivnih mera bez rizika od drugog talasa pandemije.

- Mnoge zemlje bi da što pre ukinu vanredne mere i vrate život u normalne tokove, ali naša preporuka je da se stanje uzbune zadrži u svim zemljama sveta na najvišem mogućem nivou - poručio je prvi čovek SZO.

Majk Rajan: Ni virus HIV nije nestao, pa smo ipak uspeli da ga stavimo pod kontrolu

Ujedinjene nacije upozorile su da bi pandemija koronavirusa mogla da uzrokuje široki spektar psiholoških oboljenja i pozvala države da u plan borbe protiv KOVID-19 uključe mentalno zdravlje i psihosocijalne probleme. Kako se navodi u dokumentu UN, pandemija ozbiljno utiče na mentalno zdravlje medicinskih profesionalaca, otpuštenih radnika, porodica u kojima je škola prebačena u kuću, kao i starijih ljudi koji trpe usamljenost i anksioznost.