KATALONIJA BEZ JASNOG ODGOVORA: Madrid je na potezu!


IZVOR: Tanjug - 16.10.2017 | 08:06


Katalonski predsednik Karles Pudždemon nije dao jasan odgovor o tome da li je proglasio nezavisnost Katalonije, javlja španski dnevnik "El Pais".

Foto: Tanjug/AP

Katalonski predsednik ovoga puta nije lupio šakom o sto

U pismu na četiri stranice, katalonski lider pozvao je na okončanje "represije nad katalonskim narodom" i na održavanje sastanka sa španskim premijerom Marijanom Rahojem na kome bi razgovarali o situaciji u Kataloniji i postigli sporazum.

On je u pismu naveo da bi dijalog između Španije i Katalonije trebalo da se odvija tokom naredna dva meseca i zatražio od španskog premijera da zaustavi sudski postupak protiv šefa katalonske policije.

- Naša ponuda za dijalog je iskrena, uprkos svemu što se dogodilo - napisao je Pudždemon.

S druge strane, kako, piše "El Pais", španska vlada priprema donošenje specijalnih odluka, koje će se prioritetno baviti kontrolom katalonske specijalne policije Mososa i finansija.

Rahoj je dao rok Pudždemonu do danas u 10.00 časova da objasni svoj stav, a potom do četvrtka, 19. oktobra, da se predomisli ukoliko insistira na osamostaljenju.

Centralne španske vlasti zahtevale su da odgovor bi morao da bude jasan i jednostavan - "da" ili "ne", što Pudždemon nije učinio, čime je otvorio put španskoj vladi da preuzme kontorlu nad Katalonijom i upravlja ovim regionom direktno, naveo je Rojters.

Pudždemonu je početkom prošle sedmice u parlamentu rekao da Katalonija pristupa proglašenju nezavisnosti, ali je predložio zamrzavanje primene tog proglašenja na nekoliko nedelja kako bi se omogućio dijalog uz posredovanje sa španskom vladom.