Putinov "Ratnik" nepobediv: Pancir otporan na snajper, sat na nuklearku


IZVOR: E. S. T. - 14.10.2017 | 05:42


Vojska Rusije je svoju opremu "Ratnik" usavršila do te mere da će ruski vojnici biti praktično nepobedivi na terenu, tvrde stručnjaci!

Foto: youtube.com/New Update Defence

Inženjeri unapredili vojni komplet kojim se Moskva najviše ponosi, a od kojeg neprijatelji Rusije strahuju

Napredak je postignut sa pancirom koji je otporan na snajper, a najnovija provera na terenu u Siriji pokazala je da nije zakazao nijedan zaštitni element.

- Napadni kombinezon može da izdrži direktan pogodak iz dragunov snajperske puške (SVD) sa udaljenosti od 10 metara, uključujući grudni koš, leđa i prepone. Zaštitni prsluk štiti od metaka s čeličnim jezgrom - rekao je glavni dizajner opreme Centralnog naučnog instituta za precizno mašinstvo Oleg Faustov.

Nijedan zaštitni element nije otkazao prilikom provere na terenu u Siriji

Tu, međutim, nije kraj poboljšanjima, a najnovije unapređenje konstruktori su postigli sa satom koji može da izdrži nuklearnu eksploziju.

- Sat može da radi bez prestanka i tokom uticaja sredstava elektronskog ratovanja i elektromagnetnih impulsa koji nastaju posle nuklearne eksplozije - naveo je Faustov.

Podsetimo, kako smo već pisali, Rusija trenutno radi na razvoju treće verzije "Ratnika", s kojom će njihovi vojnici biti najsmrtonosniji borci budućnosti. U planu je da svaki pripadnik vojske 2025. dobije taj borbeni komplet, koji se sastoji od čak 40 komponenti i omogućava nadljudske sposobnosti i snagu.

Taj model predstavlja modularni integrisani sistem za borbu, specijalno proizveden da pruži visok nivo telesne zaštite i preživljavanja. Ove godine je Rusija započela serijsku isporuku druge generacije "Ratnika", poznatiju kao "Vojnik budućnosti". Ta oprema kombinuje savremena mala oružja, efikasne sigurnosne komponente, izviđačku i komunikacionu opremu. Dizajnirana je za rad u različitim klimatskim uslovima i u bilo koje doba dana.