Pompeo najavio zabranu finansiranja SZO, onda opleo po komunistima i kineskoj vladi


IZVOR: Tanjug - 24.04.2020 | 09:13


Američki državni sekretar Majk Pompeo kaže da nije isključeno da Vašington više nikada neće finansirati Svetsku zdravstvenu organizaciju, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

Foto: Tanjug/AP

Majk Pompeo

- Mislim da Vašington nikada neće ponovo slati novac američkih poreskih obveznika u SZO. Moguće je da će uslediti još odlučniji potez od ovog - rekao je Pompeo za Foks njuz.

On je ocenio da kineska Komunistička partija i Svetska zdravstvena organizacija nisu uspele da urade ono za šta imaju odgovornost kada nastupi pandemija. Ponovio je da će kineska vlada "platiti cenu onoga što je učinila".


- Amerikanci znaju da je ovo rezultat virusa koji je nastao u Vuhanu u Kini i znaju da kineska vlada nije uradila ono št je trebalo. To će ih koštati, a mi moramo da se koncentišemo na sada i ovde - naveo je Pompeo.

On je dodao da SAD treba da se obezbede da ne zavise od Kine kada je reč o farmaceutskim proizvodima i ostalim stvarima koje je predsednik Donald Tramp identifikovao kao ono što treba popraviti u odnosima sa Kinom.