Najtiši uskrs u Italiji do sada: Bez radosti, bez ljudi...


IZVOR: Tanjug.rs, republika.rs - 12.04.2020 | 08:04


Predsednik Republike Serđo Matarella, po treći put nakon pocetka pandemije, obratio se Italijanima i porucio da ce i on, kao vecina nacije ovaj praznika provesti sam. Pozvao je građane na disciplinu i postovanje mera zabrane. "Uspecemo, zajedno", porucio je Matarela.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Ovakav Uskrs stariji Italijani ne pamte,kako je preko radija posvedocio izvesni Franko, ni u vreme rata, kada su padale bombe,

Crkve su prazne, zvona zvone uzalud jer se niko nece doci na zajednicku misu. Ovaj 12 April, suncan i topao, vise lici na dan zalosti, nego na prole''ni praznik.

Za brojne italijanske porodice je upravo tako, zale jer su izgubili drage.

Epidemija korona virusa pokosila je dede i bake. To je bila generacija Italijana koji su izgradili zemlju nakon Drugog Svetskog Rata, digli zemlju iz pepela i rusevina, i izgradili u drzavu koja je među 10 najbogatijih i najrazvijenih zemalja u svijetu.

Među zrtvama je i stotinu sveštenika, ljudi koji su na pocetku pandemije, kao i lekari, bili u direktnom kontaktu sa zarazenim, bez odgovarajuce zastite, pa su na kraju i sami podlegli virusu.

U medijima se stalno ponavlja da nakon pandemije vise nista nece biti isto. Za veliki broj Italijana je vec tako, suocavaju se sa velikim promenama: pre svega finansijskim.

Mnogi su ostali bez posla, i vec drugi mesec nemaju redovne prihode, mnogi nece bey posla imati novca ni za svecani uskrsnji rucak.

Nadležni su zatrpani desetinama hiljada molbi i elektronskih zahtev a za finasijsku pomoc.

Pored interventnih 400 miliona evra koje je vlada uputila kao hitnu pomoc siromasnima, razmatraju se i druge mere.

Partito Democratico PD (demokratska partija) predlozila je naknadno oporezovanje svih koji godisnje zarađuju vise od 80 hiljada eura, ali su druge partije odbile prijedlog.