Teorija o distanci od dva metra pada u vodu! Kineski naučnici otkrili na koliko metara možete da se zarazite i gde korona "najradije" boravi


IZVOR: Republika - 11.04.2020 | 19:07


Ljudi sa koronavirusom mogu da vas zaraze sa četiri metara udaljenosti, što je duplo više nego što je Svetska zdravstvena organizacija tvrdila, pokazala su istraživanja kineskih naučnika.

Foto: Tanjug/AP

Foto ilustracija

Kineski naučnici došli su do ovog otkrića nakon što su pregledali uzorke površine i vazduha iz odeljenja intenzivne nege i odeljenja opšte medicine gde su smešteni zaraženi koronavirusom u bolnici u Vuhanu, gradu gde su otkriveni prvi slučajevi Covid-19.

- U oba odeljenja smešteno je ukupno 24 pacijenta između 9. februara i 2. marta, kada se Kina još borila sa smrtonosnim virusom. Na sreću, nijedan član bolničkog osoblja nije zaražen što pokazuje da bi "odgovarajuće mere predostrožnosti mogle efikasno sprečiti infekciju" - rekli su istraživači.

Istraživači su takođe pogledali što se dešava kada kapljice virusa postaju ostanu u vazduhu nekoliko sati, za razliku od kašlja ili kijanja -  kada kapljice padaju na zemlju u roku od nekoliko sekundi.

Otkrili su da je virus prisutan u krugu od osam metara u blizini zaraženog.

Predvođeni timom sa Akademije vojnih medicinskih nauka u Pekingu, istraživači su takođe otkrili da je virus snažno koncentrisan na podovima odeljenja. Visoki nivoi nađeni su i na površinama koje se često dodiruju, poput računarskih miševa, đubreta, kvaka na vratima i metalnim držačima koji se nalaze na bolničkim krevetima.