Marija Zaharova o Minhenskoj konferenciji: Razočaravajuća antikineska retorika


IZVOR: Tanjug - 16.02.2020 | 22:48


Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova sumirala je utiske sa tek završene Minhenske bezbednosne konferencije, navodeći da je, za razliku od ranijih godina i rusofobnih stavova, sada očigledno antikinesko raspoloženje, i to baš u trenutku kada se ta zemlja suočava sa epidemijom koronavirusa.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Marija Zaharova

- Koliko god to bilo iznenađujuće, ali istovremeno i žalosno, čini mi se da su apeli (da se zaustavi rusofobno raspoloženje na konferenciji) bili uslišeni, ali na potpuno pogrešan način. Sada je raspoloženje te konferencije očigledno usmereno protiv Kine - objasnila je Zaharova.

Ona je ukazala na antikinesku retoriku svetskih lidera i drugih predstavnika spoljnopolitičkih struktura, kao i međunarodnih organizacija na Minhenskoj konferenciji.

 

 

- Oni su okvalifikovali tu zemlju kao pretnju celom čovečanstvu. Rekli su da je politika koju vodi Kina - izazov 21. veka - istakla je ona i podsetila da se Kina danas bori sa novom epidemijom koronavirusa.

- Zar ti ljudi ne zaslužuju da lideri, šefovi država tokom govora na Minhenskoj konferenciji pruže podršku u teškom trenutku u kome se nalazi ta ogromna zemlja, i, ne plašim se da kažem, veliki narod? Ni reči o tome. Ruska delegacija je govorila o tome. Nažalost, svi drugi su u velikoj meri bili zaokupljeni proučavanjem takozvanog fenomena Ukrajine - objasnila je Zaharova.