AMERIKA ODBILA TUŽBU PROTIV HRVATA: Ne moraju da isplate 3.5 milijarde dolara odštete


IZVOR: Republika - 29.09.2017 | 16:49


Američki sud je odbacio tužbu kojom se od Hrvatske tražilo 3,5 milijardi dolara odštete za imovinu oduzetu hrvatskim Jevrejima, Srbima i Romima tokom Drugog svetskog rata, objavilo je u petak ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Foto: pixabay.com

A u avgustu je američka vlada kritikovala Hrvatsku

Sud u Čikagu nije ulazio u meritum stvari, nego je tužbu u predmetu Lalić i drugi protiv Hrvatske odbacio iz formalnih razloga.

Skupina tužitelja je u maju 2016. od suda zatražila da Hrvatskoj naloži isplatu odštete od 3,5 milijardi dolara za imovinu oduzetu Jevrejima, Srbima i Romima stradalima za vreme Nezavisne Države Hrvatske od 1941. do 1945.

Tužba je odbačena nakon četiri održana ročišta u fazi rasprave o formalnim pretpostavkama za vođenje spora.

Iako je tužba odbačena pre rasprave o meritumu spora, MVEP ističe da Republika Hrvatska nije sledbenica NDH, pa ne može da snosi bilo kakvu odgovornost za zločine počinjene u tom periodu, stoji u saopštenju.

Američka vlada kritikovala je u avgustu Hrvatsku što nije rešila zahteve za vraćanjem jevrejske imovine oduzete tokom Drugog svetskog rata.

- Postojeći zakon ne dopušta pojedincima čija je imovina oteta tokom holokausta da traže odštetu na sudu ako su u međuvremenu promenili državljanstvo. Vlasnike jevrejske imovine to pogađa više od drugih - istakao je Stejt Department u izveštaju o verskim slobodama za 2016. i pozvao Zagreb da ubrza rešavanje tog problema.