NAUČNICI PROGLASILI VANREDNO STANJE NA ZEMLJI: Poslali ozbiljno upozorenje "PRETI NAM NEČUVENA PATNJA!"


IZVOR: rs.sputniknews.com, Republika - 06.11.2019 | 11:01


Više od 11.000 naučnika iz 153 države proglasilo je vanredno stanje za klimu, upozorivši da ono može doneti "nečuvene patnje" ako se hitno ne preduzme akcija radi očuvanja biosfere.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

- Naučnici imaju moralnu obavezu da jasno upozore čovečanstvo na bilo koju veliku egzistencijalnu pretnju - kažu potpisnici teksta objavljenog u utorak u časopisu "Biosajens".

- Uprkos 40 godina svetskih pregovora o klimi, uz nekoliko izuzetaka, poslovali smo uobičajeno i uveliko smo propustili da se uhvatimo u koštac s tim osetljivim pitanjem - piše Savez naučnika, a predvode ih Vilijam Ripl i Kristofer Volf sa Univerziteta (američke savezne) države Oregon.

- Klimatska kriza stigla je i ubrzava se brže nego što je većina naučnika očekivala - pišu potpisnici.

Preporučuju šest koraka koji bi trebalo da ublaže najpogubnije učinke klimatskih promena: zameniti fosilna goriva niskougljičnim obnovljivim izvorima; smanjiti emisije zagađenja poput metana; zaštititi ekosisteme na Zemlji; jesti uglavnom hranu baziranu na biljkama, a manje na proizvodima životinjskog porekla; stvarati privredu bez korišćenja ugljenika; stabilizovati svetsku populaciju, prenose Nezavisne.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Naučnici kažu da su ohrabreni nedavnim manifestacijama mladih ljudi koji petkom upozoravaju vlade da krenu u akciju za spas planete, kao i drugim osnovnim kampanjama.

Kao Savez svetskih naučnika, potpisnici ističu da su spremni da pomognu vladama i svima koji donose odluke u poslovanju i razvoju u ostvarenju pravednog prelaza na obnovljivu i pravednu budućnost.

Čovečanstvo treba da postupa tako "da održi život na planeti Zemlji, našem jedinom domu", navode potpisnici.