Kakav blam! Tramp skinuo Putina sa ruskog trona i postavio ovog čoveka


IZVOR: Sputnik - 29.10.2019 | 08:40


Američki predsednik Donald Tramp nazvao je svog ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog "novim predsednikom Rusije". Ovaj lapsus američkog predsednika primetio je novinar Danijel Dejl, a reči američkog lidera navode se i na veb-sajtu Bele kuće.

Foto: Tanjug/AP

Tramp se izblamirao za sve pare

Komentarišući objavu transkripta razgovora sa Zelenskim, Tramp je izjavio da je njihov razgovor bio "odličan", a njegovi protivnici su pokušali da od njega naprave skandal. - I kao šlag na tortu - ruski, kao što znate, novi ruski predsednik, dobar čovek, dao je izjavu. I tamo nije bilo ništa. Nije bilo nikakvog pritiska na njega - rekao je Tramp.​

Raniji su mediji saopštili da je Tramp u telefonskom razgovoru sa Zelenskim 25. jula mogao od njega da traži istragu o Hanteru Bajdenu, sinu bivšeg američkog potpredsednika Džoa Bajdena.

Kasnije je Bela kuća objavila transkript u kome se potvrđuje da je američki lider tražio od Zelenskog da istraži otpuštanje bivšeg ukrajinskog generalnog tužioca Viktora Šokina, koji se bavio istragom o aktivnostima kompanije Burizma grup, čiji je jedan od direktora bio Bajdenov sin, i istragom poslova samog Hantera Bajdena.

Zatim su demokrate u Predstavničkom domu američkog Kongresa započele proces Trampovog opoziva, optuživši ga da je tražio pomoć strane države za mešanje u izbore pokušajem diskreditacije političkog protivnika, što je američki predsednik negirao.

Zelenski je, sa svoje strane, rekao da obelodanjivanje detalja njegovog razgovora sa Trampom "pomalo podriva diplomatske odnose" između zemalja.