(VIDEO) OVO JE OTAC HIBRIDNOG RATA: Putin ga proglasio herojem, a Zapad smrtnim neprijateljem


IZVOR: kurir.rs - 18.09.2017 | 04:56


"U 21. veku ratovi se ne objavljuju, ali kad počnu, ne idu po ustaljenim šablonama kakve poznajemo iz istorije. Udeo nevojnih metoda za postizanje političkih i strateških ciljeva raste, pa su čak efikasniji i nadilaze značaj oružane sile i ratnih delovanja", napisao je u svom radu "Mogućnosti znanosti u predviđanju" u listu Vojenno-promišljenij kurjer general armije Valerij Gerasimov, komandant Glavnog štaba ruske vojske.

Foto: youtube.com/ AP Archive

Smrtni neprijatelj Zapada: Valerij Gerasimov

To je odmah detektovano kao nova doktrina ruske vojske koja je i dobila ime po svom tvorcu Gerasimovu, a on sam je prozvan “ocem hibridnog rata”, iako su o tome i pre njega pisali mnogi američki vojni stratezi.

Nove strategije

Ukratko, nije cilj nekoga osvojiti samo oružjem, nego prouzrokovati slom njegovog društva, odnosno društvenih i socijalnih vrednosti.

- Nove tehnološke mogućnosti i IT u mnogim su slučajevima po efikasnosti nadišli snagu oružja - piše Gerasimov i dodaje:

- Nova vremena zahtevaju i nove strategije u posthladnoratovskom periodu kada je Rusija prilično stešnjena u svoje granice, ostala je bez saveznika u Evropi (za utehu joj ostaju Bjelorusija, Armenija i donekle Srbija), a NATO, odnosno Zapad upao je i u njezin atar - bivši SSSR.

Naime, nakon raspada nekadašnje komunističke imperije navodno je dogovoren džentlmenski sporazum Klinton-Kol-Jeljcin da se Vašington i Brisel neće mešati u rusku interesnu sferu - bivši SSSR (doduše, bilo im je jasno da tri baltičke države neće moći biti deo tog ruskog Komonvelta pa su ih u znak "dobre volje" prepustili Zapadu).

Ruska sfera uticaja

U Moskvi taj neformalni dogovor stalno spominju i Putin smatra da je Zapad nepošteno postupio i prekršio ga pa on sada želi da uspostavi, pa i natera Zapad na "uvažavanje Rusije" (to je stalna mantra iz Moskve - "želimo da nas uvažavaju i da nas prihvate kao ravnopravne") i ranijih dogovora.

Rusija je danas puno jača i ekonomski i politički i međunarodno nego u vreme Borisa Jeljcina pa Putin misli da ima snagu (nije da nema) postaviti se al pari Zapadu i vrati nekadašnju poziciju.

Gerasimovljeva doktrina u tom se političkom delu zasniva i na postulatu Sergeja Lavrova, prvog Putinovog diplomate, da je Rusija alternativa SAD-u. Rusija se, dakle, pripremila za nove izazove u načinu modernog ratovanja ili, bolje reći, političke borbe i premoći u okolnostima prve polovine 21. veka.

Staro konvencionalno ratovanje - kako se kaže, "k'o Maksim po diviziji" ili udri artiljerijom i pešadijom po neprijatelju - postaje zastareli i sve odbačeniji ili, pak, sve više drugorazredni ili drugostepeni način ratovanja, političkog delovanja i osvajanja.

Nove tehnologije

Nove tehnologije, informatika i mediji preuzimaju glavnu, ako ne i najvažniju, ulogu u savremenom ratnom nadmudrivanju, u skladu sa onom "osvoje vas, a da toga niste ni svesni, niti to na vreme primetite".

Gerasimovljev članak smatraju novom strateškom taktikom Kremlja - svojevrsnim totalnim ratom - u kojoj se rat i politika dopunjuju i preklapaju i ideološki i tehnološki.

Naime, treba stvoriti haos, sumnju, zbrku u kojoj se više nikome ne može verovati ili, još bolje, kada se ne zna kome verovati i koje je rešenje ispravno. Neki zapadni analitičari smatraju da u tom novom "ratovanju" Rusija pomaže obema stranama u unutaršnjem sukobu - ne nužno oružanom - kako bi iscrpila određenu zemlju tako da nema pobednika, osim, naravno, Rusije koja onda može odrediti šta joj u danom trenutku odgovara.