Iranski predsednik Rohani tvrdi: SAD voljne sa ukinu sankcije


IZVOR: Tanjug - 27.09.2019 | 22:35


Hasan Rohani kaže da su ga evropski rukovodioci na zasedanju Generalne skupštine UN obavestili da su SAD voljne da ukinu ekonomske sankcije protiv Irana.

Foto: Tanjug/AP

Hasan Rohani

Sve to u cilju da bi dve strane pregovarale o sporazumu o iranskom nuklearnom programu.

Međutim, američki predsednik Donald Tramp negirao je da je predloženo ukidanje sankcija.

- Iran hoće da ukinem sankcije protiv njih kako bi se s njima sastao. Naravno da sam rekao ne - naveo je Tramp na Tviteru.

- Nemačka kancelarka, britanski premije i predsednik Francuske bili s uu Njujorku. Oni su insistirali da bude održan sastanak i rekli su da su SAD voljne da ukinu sankcije - rekao je Rohani za iransku nacionalnu televiziju.

Predsednik Irana je dodao da se postavljalo pitanje koje će sankcije biti ukinute.

- Potom su mi oni (evropski zvaničnici) rekli da će biti ukinute sve sankcije - rekao je Rohani i dodao da su potom evropski zvaničnici tražili da to bude "napisano na papiru".

 

 

Rohani je ponovio da ne može biti iransko-američkih pregovora dok Vašington ne ukine sankcije i ne okonča "kampanju maksimalnog pritiska" na Teheran.

Iranski predsednik je rekao da u "trenutni okvir" za eventualne pregovore nije prihvatljiv.

- Ako razgovaramo u atmosferi sankcija i maksimalnog pritiska, niko ne bi mogao da predvidi rezultat takvih pregovora - rekao je Rohani po dolasku iz Njujorka.

Tenzije između Irana i SAD su povećane od maja 2018. godine kada su se SAD povukle iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i ponovo uvele sankcije Iranu.

Iran je međuvremenu počeo da smanjuje svoje obaveze prema tom sporazumu.