Cenzura na BBC! Voditeljku terete za kritiku Trampovih izjava


IZVOR: Tanjug, Republika - 27.09.2019 | 19:27


Voditeljka jutarnjeg programa BBC Brekfast Naga Mančeti prekršila je kodeks kritikujući američkog predsednika Donalda Trampa, nakon njegove izjave da četiri političarke "treba da se vrate odakle su došle", navodi se u saopštenju BBC-a. U toj mediskoj korporaciji kažu da uređivačka politika kuće ne dozvoljava "novinarima da iznose mišljenja o nečijim individualnim postupcima ili motivima da nešto urade - u ovom slučaju predsednika Trampa". "To je bio razlog da se žalba delimično usvoji. Takve ocene treba publika da donosi", navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug/AP/youtube.com/BBC Strictly Come Dancing

Naga Mančeti / Donald Tramp (okvir)

Trampovi komentari su "često proglašavani za rasističke i mi smo o tome iscrpno izveštavali", navode u saopštenju, uz napomenu da je Mančeta ipak otišla preko onog što kodeks dopušta kad je komentarisala Trampove "moguće poteze" i "potencijalne posledice" njegove izjave. - Novinari ne bi trebalo da iznose mišljenja o javnim pitanjima - kažu u BBC.

Objavljen je i transkript emisije od 17. jula. Mančeti je sporne komentare iznela u razgovoru sa voditeljem Denom Vokerom u studiju, koji je usledio posle Trampove izjave i tada je rekla da se "svaki put kada su njoj govorili "vrati se kuci", kao ženi druge boje kože, to uklapalo u rasizam". - Nikoga ne optužujem ovde, ali znate šta znači određena fraza", rekla je Mančeti. Kada je korporacija prihvatila žalbu na njen račun, stizala su joj pisma podrške, a lider laburista Džeremi Korbin opisao je odluku BBC kao "zapanjujuću".

Foto: youtube.com/BBC Strictly Come Dancing

Naga Mančeti

On je na Tviteru napisao da je Naga Mančeti iznela činjenicu i da je govorila o sopstvenom iskustvu sa rasizmom, što ne može biti suprotno bilo kojoj uređivackoj politici. Ipak, čini se da je Mančeti "prešla granicu", po mišljenju ljudi iz BBC-ja. - Kolega je podstakao Mančeti da govori o tome i ona je imala legitimni, lični stav prema toj temi, na osnovu sopstvenog iskustva i opšte upotrebe te fraze - navodi se u saopštenju, ali i napominje da je očigledno da je Mančeti, uprkos ogradi da "nije tu da daje sopstveno mišljenje" direktno komentarisala i kritički se odnosila prema motivima i potencijalnim posledicama predsednikove izjave, što nije legitimno u diskusiji.

Portparolka BBC je izjavila da Mančeti nije bila dostupna za komentar. Svi dalje potezi prema voditeljki, inače, ako ih bude, biće objavljeni i objašnjeni, navodi BBC.