ČEKA SE DA TRAMP AMINUJE: Postignut dogovor o povlačenju 5.000 američkih vojnika iz Avganistana


IZVOR: Tanjug - 02.09.2019 | 22:07


Američki izaslanik Zalmaj Halilzad izjavio je da će, prema nacrtu sporazuma koji je usaglašen sa talibanima, ali još čeka odobrenje predsednika SAD, prvih 5.000 američkih vojnika napustiti Avganistan u roku od pet meseci.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Halilzad je avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija upoznao sa ovim sporazumom i sa njim se dva puta sastao od kako je u nedelju uveče doputovao u Kabul iz Katara, gde je okončana deveta runda razgovora između SAD i talibana.

AP prenosi da za sada nije jasno da li je Ganiju dato da zadrži nacrt tog sporazuma.

- U principu smo postigli sporazum sa talibanima, ali sve dok se američki predsednik ne složi, to nije konačno - rekao je Halilzad lokalnoj tv stanici Tolo.

 

 

Prema dogovoru, prvih 5.000 američkih vojnika će se povući u roku od 135 dana iz pet baza u Avganistanu, gde je trenutno raspoređeno između 14.000 i 15.000 vojnika iz SAD.

Predsednik SAD Donald Tramp je prošle nedelje rekao za Foks njuz da planira da se broj vojnika u Avganistanu svede na 8.600.

Samo nekoliko časova nakon sastanka američkog izaslanika i Ganija, u Kabulu je ođeknula eksplozija u kojoj je poginulo pet, a ranjeno 50 osoba.

Odgovornost za napad su preuzeli talibani.