Tramp objavio rat tehnološkom gigantu: Gugl bi trebalo tužiti


IZVOR: Tanjug - 19.08.2019 | 19:08


Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton izgubila je predsedničke izbore 2016. godine na kojima se kandidovala kao demokratski kandidat.

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da bi Gugl trebao biti tužen na izveštaju o navodnoj manipulaciji sa milionima glasova u korist Hilari Klinton u 2016. Tramp nije naveo izveštaj u prilog njegovoj optužbi, već se u svom tvitu pozvao na nadzornu grupu Džudišal Voč.

Izjava dolazi nakon što je Tramp u julu rekao da Guglov odnos prema Kini može predstavljati problem za nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Država i obećao se otkriti bilo kakav potencijalni problem. Njegov komentar usledio je zabrinutosti Pentagona da Gugul posredno pomaže kineskom vojnom napretku radeći u zemlji.

16. maja Tramp je kompaniju Huavej i njegovih 70 podružnica dodao na crnu listu, čime je ograničio njihov rad u zemlji. Od američkih kompanija se traži da dobiju dozvolu za rad sa ovom firmom.

 

 

Kao rezultat toga, Gugl je obustavio poslovanje sa Huaveijem, uključujući prenos hardvera, softvera i tehničkih usluga, osim onih koji su javno dostupni putem licenci otvorenog koda.

Tokom izbora 2016. Tramp je pobedio Klintonovu na elektorskih glasovima i postao 45. američki predsednik uprkos činjenici da je njegov demokratski rival osvojio skoro 3 miliona više glasova na biralištima.

U julu je Tramp rekao da "u potpunosti namerava" da traži reizbor 2020. godine.