Američka vojna tehnologija posustaje: Na najvećem nosaču aviona ne mogu da reše problem dopremanja municije


IZVOR: RTS, Republika - 12.08.2019 | 16:45


Nosač aviona „Džerald R. Ford“ je trebalo da bude isporučen sa naprednim liftovima za prevoz oružja koji se pomeraju pomoću magneta, a ne kablova, još u maju 2017. godine. A, kako navodi demokratska predstavnica Virdžinije, kraj još uvek nije na vidiku.

Foto: youtube.com/ WAVY TV 10

Nosač viona Džerald R. Ford

Ovo je još jedan veliki neuspeh za izvođača radova, kompaniju "Huntington Ingalls Industries Inc.", ali i američku mornaricu, koja je u decembru prošle godine saopštila da će svih 11 liftova biti instalirano i testirano pre nego što nosač aviona bude isporučen krajem jula.

Umesto toga, faza testiranja je pomerena na oktobar, ali zvaničnici mornarice i dalje nisu sigurni da će do tada svi liftovi moći da se koriste.

Ameički sekretar za mornaricu, Ričard Spenser, još u januaru je pozvao predsednika Trampa da ga otpusti iz službe ako liftovi ne budu u funkciji do jula. Umesto toga, Tramp je 22. jula pohvalio nosač aviona „Džerald R. Ford“ kao „fenomenalan“.

Ovi napredni liftovi trebalo je prevoze 10 tona opreme brzinom od 45 metara u minutu, dok recimo, liftovi na „Nimicu“ prevoze duplo manje brzinom od 30 metara u minutu. Po tvrdnjama zvaničnike mornarice to bi povećalo za više od 30 odsto broj borbenih dejstava koja bi mogla da se izvrše sa ovog nosača u toku 24 sata.

Međutim, liftovi nisu jedini problem koji koči porinuće najskupljeg ratnog broda u istoriji. Nešto nije u redu i sa elektromagnetnim sistemom za lansiranje aviona, kao i sa zaustavnom pistom koja treba da ih zadrži kada slete.

- Mornarica je preuzela nekompletan brod, sa čijom izgradnjom se kasnilo skoro dve godine, troškovi su premašili budžet za više od dve i po milijarde dolara, devet od 11 liftova još ne radi, a troškovi i dalje rastu - istakao je predsednik senatskog komiteta Džejms Inhof.