Papa Franja otvoreno o - ŽENAMA: Upoznao sam "one prave"


IZVOR: Tanjug - 02.09.2017 | 06:08


Papa Franja je ispričao da je kada je imao 42 godine imao nedeljne seanse sa jednom psihoanalitičarkom Jevrejkom, koja mu je, kako je rekao, "razjasnila neke stvari".

Foto: Tanjug/AP

Papa priznao da je imao simpatije u mladosti

- Ona je bila dobra osoba. Tokom šest meseci mi je dosta pomogla - reči su poglavara Rimokatoličke crkve iz knjige koja je nastala na osnovu njegovog razgovora sa francuskim naučnikom Dominikom Voltonom, prenosi agencija AP.

Knjiga "Politika i društvo" posvećena je papi i izlazi pocetkom septembra.

Italijanski list "Stampa" je, citirajući delove iz knjige, preneo da je papa išao u njenu kuću.

- Jednog dana, kada je bila na samrti, pozvala me. Ne radi sakramenta pomazanja, pošto je bila Jevrejka, već zbog duhovnog dijaloga - izjavio je papa Franja.

U toj knjizi, poglavar Rimokatoličke crvke govori o svom odnosu prema ženama, "komunističkoj" strani hrišćana i "avanturi" u psihoanalazi.

Franja u knjizi govori o pitanjima osetljivim za Rimokatoličku crkvu, kao što su sekularnost, otvaranje granica za migrante, sveštenici pedofili, homoseksualni brak i odnos društva prema islamu.

Papa je pomenuo na neobičan način i ljude koji su mu značili u životu, među kojima je bilo žena.

- Hvala Bogu jer sam u životu upoznao prave žene - rekao je papa navodeći svoju baku, majku i sestre.

- Imao sam i simpatije u mladosti. Kontakt sa ženama me je obogatio - rekao je papa i dodao da je shvatio da žene mnoge stvari gledaju drugačije od muškaraca i da je neophodno da se čuje i njihov glas.

Franja, čije je svetovno ime Horhe Mario Bergoljo, postao je papa 2013. godine. Pre pontifikata bio je nadbiskup Buenos Ajresa.