Putin i Orban kreću u rat protiv Soroša


IZVOR: E. S. T. - 28.08.2017 | 19:37


Ruski predsednik Vladimir Putin juče je drugi put ove godine posetio jednog od najvažnijih saveznika na tlu Evropske unije mađarskog premijera Viktora Orbana.

Foto: Tanjug/AP

Imaju zajedničkog neprijatelja: Vladimir Putin i Viktor Orban

Već sama najava da će se dvojica zvaničnika ponovo sastati posle samo sedam meseci, kao i da će njihov susret biti priređen baš u Budimpešti, dala je povoda da se spekuliše da su na pomolu novi savezi, a da je jedan od njih povezan i sa rusko-mađarskom borbom protiv zajedničkog neprijatelja američkog magnata Džordža Soroša.

 

Poznato je odavno da je Sorošu glavni trn u oku na svetskoj političkoj sceni upravo ruski predsednik, protiv kog je unajmljivao i brojne opozicionare u Ruskoj Federaciji, pokušavajući da njihovim potkupljivanjem izazove nemire protiv režima u toj državi. S druge strane, tom milijarderu se na tlu Evrope najviše zamerio Orban, koji je nekoliko puta otvoreno tvrdio da je Soroš izazivač najvećih nestabilnosti na Starom kontinentu, kao i da je kriv za unesrećivanje miliona Evropljana.

- Soroš je otvoreni neprijatelj evra i čovek koji potkrepljuje migrantski talas kako bi uništio Evropu - govorio je Orban pred poslanicima Evropskog parlamenta u aprilu ove godine kada je branio svoj zakon o reformi školstva, zbog kog je žestoko napadan.

Podsetimo, tom spornom merom Orban je direktno udario na čuveni Sorošev univerzitet u Budimpešti, zbog koje on gubi licencu. Orban je u vreme donošenja zakona tvrdio da on nema veze sa udarom na Soroša, ali su širom Mađarske ipak organizovani masovni protesti liberalnih organizacija - onih koje u najvećoj meri finansira upravo Soroševa NVO Fondacija za otvoreno društvo.

S druge strane, Orbanovi sledbenici tvrdili su tada da je glavni cilj američkog milijardera da iz Mađarske, ali i drugih evropskih država, ukloni one lidere koji mu nisu po volji, a sve kako bi ostvario sopstvene interese stavljajući te zemlje pod svoj patronat.

Veruje se da zato Putin i Orban planiraju savez kojim će definitivno stati na put magnatu, za kog su nedavno i američki analitičari Patrik Heningsen i Majk Robinson istakli kako je on glavni izazivač nestabilnosti na Balkanu, a sve sa ciljem proterivanja Rusa s tog prostora.

Inače, kao razlog Putinovog ponovnog boravka u Budimpešti navedeno je Svetsko prvenstvo u džudu, borilačkoj veštini u kojoj šef Kremlja ima crni pojas.

Osim toga, on će primiti posebno odlikovanje zbog posredovanja u najvećem energetskom projektu između Rusije i Mađarske.

Naime, Mađari su od Moskve dobili zajam od čak 10 miliona evra za razvoj nuklearnih postrojenja, a osim toga, Ruska Federacija gradi nove reaktore za mađarsku nuklearnu elektranu.

S obzirom na to da će samim tim naši severni susedi u najvećoj meri postati zavisni od nafte i prirodnog gasa iz Rusije, to je stvorilo bojazan u EU kako će se jedna od njihovih članica u potpunosti okrenuti Putinu.

Interesantno je da je Brisel u poslednje vreme često u raskoraku s Budimpeštom kako zbog njenog veza sa Moskvom, tako i zbog antimigrantskih raspoloženja Mađara.