Asanža izbacuju iz ambasade Ekvadora u Londonu?!


IZVOR: Tanjug, Republika - 05.04.2019 | 07:37


Iako je Vikiliks objavio da će osnivač te organizacije Džulijan Asanž u narednih "nekoliko sati do nekoliko dana" biti izbačen iz ambasade Ekvadora u Londonu, visoko pozicionirani zvaničnik Ekvadora tvrdi da nije doneta nikakva odluka po tom pitanju.

Foto: Tanjug/AP

Džulijan Asanž

U drugoj poruci, takođe na Tviteru, Vikiliks je naveo da je dobio i drugu potvrdu te informacije, prenosi AP. 

Visoko pozicionirani zvaničnik Ekvadora, koji je tažio da ostane anoniman, negirao je, međutim, tvrdnje Vikiliksa i poručio da nije doneta nikakva odluka o tome da se on izbaci iz ambasade u Londonu. 

Ministarstvo spoljnih poslova Ekvadora objavilo je saopštenje u kojem je navelo da "ne komentariše glasine, teorije ili pretpostavke, koje nemaju dokumentovanu podršku".

Mala grupa demonstranata i pristalica Asanža okupila se juče ispred ambasade u Londonu, u kojoj se on krije od avgusta 2012. godine. 

Predsednik Ekvadora Lenjin Moreno nedavno je rekao da je Asanž u više navrata prekršio uslove azila koji je dobio u ambasadi te zemlje u Londonu. 

Moreno je rekao da Asanž nema pravo da "hakuje privatne naloge ili telefone" i da ne može da se meša u politiku drugih zemalja, naročito onih koje imaju "prijateljske odnose" sa Ekvadorom.

Asanž je dobio azil u ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine, a zatražio ga je kako bi izbegao da bude izručen Švedskoj, čije su vlasti želele da ga ispitaju u okviru istrage o navodnom seksualnom napadu. 

Od istrage se kasnije odustalo, ali Asanž stahuje da bi mogao da bude izručen SAD, gde je Vikiliks predmet istrage saveznih tužilaca zbog objavljivanja dokumenata američke vlade.