Lavrov o "Turskom toku": Potrebne su nam čvrste garancije EU


IZVOR: Tanjug - 21.02.2019 | 20:47


"Rusiji su potrebne čvrste garancije Evropske komisije za izgradnju tranzitne linije gasovoda "Turski tok" koja će ići prema Evropi", izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Foto: Tanjug/AP

Sergej Lavrov

- Izgradnja ''Turskog toka'' napreduje prema planu. Razmatraju se i opcije za produžetak kopnene tranzitne linije ovog gasovoda u evropskom pravcu - rekao je Lavrov, a prenosi ruska agencija Tass

- Međutim, s obzirom na tužne lekcije povezane sa ''Južnim tokom'', čvrste pravne garancije Evropske komisije su svakako potrebne - dodao je on.

- Gasprom je prošle godine oborio rekord u isporukama gasa na evropsko tržište. Realizacija velikih infrastrukturnih projekata se nastavlja, među kojima je i Severni tok 2 koji bi trebalo da, preko najkraće i najjeftinije rute, diverzifikuje snabdevanje gasom za evropske potrošače - rekao je Lavrov.

Prva linija gasovoda "Turski tok" namenjena je za isporuke gasa tržištu Turske, a druga za zemlje južne i jugoistočne Evrope. Kapacitet svake linije je po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje.