ERDOGANOV PORTPAROL: Saudijci da izruče ubice Kašogija!


IZVOR: Tanjug - 08.02.2019 | 07:21


Fahretin Altun, direktor komunikacija turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, izjavio je danas da je "potpuni nedostatak transparentnosti" kod saudijskih zvaničnika u vezi s istragom ubistva novinara Džamala Kašogija duboko zabrinjavajuća i da narušava njihov kredibilitet.

Foto: Tanjug/AP

Džamal Kašogi

Altun je za Rojters kazao da saudijske vlasti moraju da izruče Kašogijeve ubice kako bi dokazale da su voljne da služe pravdi.

On je rekao da su nalazi u vezi s ubistvom do kojih je došla Turska na liniji s onima iznetim u istrazi specijalne izvestiteljke UN Anjes Kalamar, dodavši da je Ankara posvećena saradnji sa UN u ovoj istrazi.

Specijalna izvestiteljka Kalamar juče je saopštila da je istraga UN o ubistvu saudijskog novinara Kašogija pokazala je da je reč o brutalnom zločinu koji je "planiran" i koji su izvršili državni zvaničnici Saudijske Arabije.

Ona je u sedištu UN U Ženevi saopštila da su saudijski zvaničnici "ozbiljno narušili" i odložili napore Turske da istraži mesto zločina u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru prošle godine.

Kalamarova je, podnoseći izveštavaj o sedmodnevnoj misiji njenog tročlanog tima u Turskoj, rekla je da su imali pristup delu "jezivog audio materijala" o smrti novinara koji su dobili od turske obaveštajne agencije.

Kašogi je ubijen 2. oktobra prolšle godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu.