Trampov savetnik Bolton: Ne idemo iz Sirije dok ID ne nestane


IZVOR: Tanjug - 06.01.2019 | 23:11


Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Bolton izjavio je da američke trupe neće napuštati severoistočnu Siriju sve dok ekstremisti Islamske države ne budu poraženi i dok kurdski borci koji su saveznici SAD ne budu zaštićeni, prenosi AP.

Foto: Tanjug/AP

Džon Bolton

Agencija navodi da se ovim šalje signal da bi moglo da dođe do pauze u povlačenju iznenada najavljenom prošlog meseca, za koje se u prvom trenutku očekivalo da bi moglo da bude okončano u roku od nekoliko nedelja.

Navodi se da je Bolton, pre radne večere s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, poručio da nema nikakvog vremenskog plana i da je američki predsednik Donald Tramp ponovo potvrdio posvećenost povlačenju trupa iz Sirije, ali da one "neće biti u potpunosti povučene dok Islamska država ne nestane".

AP prenosi da je sraeli Netanjahu pozvao SAD da priznaju izraelski suverenitet nad spornom Golanske visoravni, koju je Izrael zauzeo u ratu sa Sirijom iz 1967. godine, a 1981. je anektirao tu oblast, što međunarodna zajednica nije priznala.

Netanjahu je objavio takođe da će u ponedeljak sa Boltonom posetiti taj region, ukoliko vremenski uslovi to dozvole.