TRAMP PRETI: Proglasiću VANREDNU SITUACIJU ako treba, blokada vlade može da potraje i godinama!


IZVOR: Tanjug - 05.01.2019 | 09:27


Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je spreman da delimična blokada američke vlade, koja je počela 22. decembra, traje godinama.

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

Posle sastanka sa najvišim funkcionerima Demokratske partije, Tramp je rekao da bi mogao da proglasi vanrednu situaciju kako bi zaobišao mišljenje Kongresa i izgradio zid na granici sa Meksikom.

On je naveo da neće potpisati nikakav predlog zakona dok se ne odobre sredstva za finansiranje zida na granici SAD i Meksika, čemu se demokrate odlučno protive, prenosi BBC.

Tramp je prvobitno pozitivno ocenio današnji sastanak u Beloj kući, koji je opisao kao "veoma produktivan".

Međutim, odgovarajući na pitanje novinara, Tramp je priznao da je zapretio da će blokirati rad federalnih agencija godinama, ako to bude potrebno.

- Rekao sam to, apsolutno sam to rekao - kazao je Tramp.

On je dodao da ne misli da će se to dogoditi, ali je naglasio da je spreman na takvu situaciju.

- Veoma sam ponosan da radim ono što radim. Ja to ne zovem zatvaranjem, ja to zovem raditi ono što morate da radite za dobrobit i bezbednost naše zemlje - rekao je američki predsednik.

Na pitanje da li je razmišljao da upotrebi predsednička ovlašćenja za vanredne situacije kako bi zaobišao Kongres, Tramp je rekao da jeste.

- Mogao bih to da uradim. Možemo da proglasimo vanrednu situaciju i da ga (zid) izgradimo veoma brzo - rekao je Tramp.

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi opisala je današnji sastanak sa Trampom kao "svadljiv", dok je lider demokrata u Senatu Čak Šumer rekao novinarima da je predsedniku rečeno da bi trebalo odblokirati vladu.

Šumer je, međutim, naglasio da se Tramp tome usprotivio.

- U stvari, on je rekao da će držati vladu zatvorenom veoma dug period. Mesecima ili čak godinama - rekao je Šumer.