"Pitanje je da li bi bilo SRPSKE da Koridor nije uspostavljen"


IZVOR: Agencije - 24.06.2018 | 11:39


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas na Dugoj Njivi da je operacija "Koridor 92" jedna od najslavnijih bitaka u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i da je pitanje da li bi bilo Srpske da Koridor nije uspostavljen.

Foto: ST/N. MANDIĆ

Milorad Dodik

Dodik je podsetio da je operacijom "Koridor 92" spojen istočni i zapadni deo Republike Srpske, koji je značio neophodnu dostavu svih sredstava za život stanovništvu u istočnom delu Srpske.

On je napomenuo da je ta vojna akcija bila motivisana, pre svega, sramnom odlukom Saveta bezbednosti UN koji nije dozvolio da se za bebe u banjalučkom porodilištu dostavi kiseonik, te da je proboj Koridora bio neophodan.

Dodik je izrazio zahvalnost tadašnjem rukovodostvu Republike Srpske i vojnoj komandi koja je donela odluku da bude izvedena ova akcija, te vojnicima.

- Pitanje je da li bi bilo Republike Srpske da Koridor nije uspostavljen, da nije spojen istočni i zapadni deo, a time i Srpska sa Srbijom - rekao je Dodik.

Kod spomen-obeležja na Dugoj Njivi danas je, povodom 26 godina od proboja Koridora, Njegovo preosveštenstvo umirovljeni vladika srednjeevropski Konstantin služio parastos za 413 pripadnika vojske i policije Republike Srpske i Republike Srpske Krajine poginulih u ovoj operaciji.

Vojna operacija "Proboj koridora" trajala je od 14. do 28. juna na prostorima cele Posavine, čime je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine sa oko milion i po stanovnika.

U akciji "Koridor 1992", koja je označena kao sudbonosna, poginula su 273 borca Vojske Republike Srpske, 70 boraca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine. Ranjeno je 1.918 boraca.

Ovom bitkom oslobođeni su Modriča, Odžak, Derventa i Brod.