U Budimpešti demonstracije za mir i protiv isporuka oružja Ukrajini


IZVOR: Republika - 27.07.2023 | 06:33


Demonstranti su se okupili na jednom od najprometnijih mesta u glavnom gradu Mađarske, na trgu Njugati, sa natpisima Želimo mir i Izlazak iz NATO.

Foto: Tanjug/AP
U Budimpešti demonstracije za mir i protiv isporuka oružja Ukrajini

U Budimpešti su  održane demonstracije podrške mirnom rešenju sukoba u Ukrajini, a protiv zapadnih zemalja koje šalju oružje zvaničnom Kijevu.

Demonstracije je u sredu organizovao građanski pokret Forum za mir, koalicija 10 političkih i društvenih organizacija koju je inicirala Mađarska zajednica za mir.

Demonstranti su se okupili na jednom od najprometnijih mesta u glavnom gradu Mađarske, na trgu Njugati, sa natpisima Želimo mir i Izlazak iz NATO, prenosi TAS S.

U dokumentu koji je pročitan okupljenima se predočava da je mir u Mađarskoj "ugrožen jer zapadni saveznici, u sprezi sa domaćim političkim i vojnim krugovima, žele da nateraju Mađarsku da uđe u rat na strani Ukrajine, protiv Rusije".

- Oni žele da odustanemo od naše pro-mirovne politike, pošaljemo oružje i vojnike u Ukrajinu i ponovo zaratimo sa Rusijom, ovoga puta zajedno sa NATO - ističe se u dokumentu.