KOLINDA: Vučić s kojim sam ja razgovarala je evropski Vučić


IZVOR: Republika - 13.02.2018 | 19:27


Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović ocenila je, sumirajući dvodnevnu zvaničnu posetu srpskog predsednika toj zemlji, da je ta poseta rezultirala konkretnim rešenjima.

Foto: Tanjug/AP

Napravili korak napred: Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović

On je u intervjuu za hrvatsku Novu TV ocenila da je Vučić sa kojim je razgovarala "evropski Vučić".

- Apsolutno i definitivno. Vučić s kojim sam ja razgovarala je evropski Vučić. Razgovarali smo kako pomoći našim narodima i našim državama. Izgovori ponekad mogu biti samo reči. Mi smo imali i izgovore u prošlosti, čime su one rezultirale? Bitna su delai ono što će se učiniti. Bitno mi je ono što će Vučić učiniti za Hrvate u Srbiji, prava koje oni traže već decenijama. Veselim se trenutku kad ćemo moći potvrditi da su njihovi politički i drugi zahtevi ispunjeni - poručila je Kolinda.

Govoreći o konkretnim rezultatima Vučićeve posete, hrvatska predsednica je ocenila:

- Vrlo konkretan rezultat je hrpa dokumentacije koju je doneo iz Dvora na Uni. Nadam se i rešavanju sudbine troje nestalih osoba, odnosno rešavanju sudbine tri porodice iz Hrvatske, da se reši pitanje da na taj način mogu naći, zatvoriti taj deo svoje prošlosti - istakla je hrvatska predsednica i dodala:

- Konkretni rezultati, kao što smo čuli i danas posle podne, jest i obećanje predsednika Vučića da će se u Srbiji unaprediti prava Hrvata, da dobiju ne samo onu političku zastupljenost koju traže, od lokalnog preko pokrajinskog do državnog nivoa, već i da će se rešiti mnoga druga konkretna pitanja koja muče Hrvate u Srbiji - navela je Kitarovićeva.

Kako je konstatovala, razgovarali su i o položaju srpske manjine u Hrvatskoj.

- Ja rezumem pitanja koja njih tište. Ona se mogu i moraju rešavati u okviru hrvatskih državnih institucija i to je upravo ono što smo činili ova dva dana, o čemu smo razgovarali. Mislim da će jedan od velikih koraka unapred biti činjenica da smo odlučili da ona sporna pitanja o prošlosti, za koja znamo da se nikada nećemo usuglasiti, ostavimo sa strane i da se usresredimo na egzistencijalna pitanja koja brinu i Hrvate u Srbiji i Srbe u Hrvatskoj - zaključila je hrvatska predsednica.