SULUDI TIKTOK IZAZOV ZALUDEO DECU! Zbog njega dobijaju ozbiljne povrede TESTISA, nekoliko već primljeno u bolnicu!


IZVOR: Republika - 03.11.2022 | 21:00


U KBC Osijek ovih dana završilo je čak pet tinejdžera zbog torzije testisa, što je znatno više od uobičajenog broja prijema zbog ovakvog zdravstvenog problema

Foto: Shutterstock, Google maps
SULUDI TIKTOK IZAZOV ZALUDEO DECU! Zbog njega dobijaju ozbiljne povrede TESTISA, nekoliko već primljeno u bolnicu!

Naime, radi se o retkom, ali hitnom stanju izazvanom rotacijom testisa, koje potom dovodi do prekida krvotoka, pa ukoliko se ne leči blagovremeno može dovesti do trajnog propadanja testisa, odnosno posledica u njegovom uklanjanju. Prema informacijama slavonskih portala, ovo je navodno rezultat izazova TikToka pod nazivom „Udari ga u testise izazov“.

Međutim, u razgovoru sa doc.dr. Od Dalibora Divkovića, načelnika Odeljenja dečje hirurgije KBC Osijek, saznajemo da se ovakva pretpostavka ne može sa sigurnošću potvrditi jer mladići nisu dali potvrdu. Izvesno je i da nije reč o traumi. Drugim rečima, torzija testisa nije izazvana, na primer, udarcem.

Foto: pixabay.com

Ilustracija

- Od petoro tinejdžera koji su primljeni na našu kliniku, dvoje je stiglo na vreme i problem je rešen, dok su troje još na lečenju jer su prekasno potražili lekarsku pomoć. Deca često kriju da imaju problem, posebno kada je u pitanju testisa, a onda do početka lečenja prođe previše vremena - objašnjava doc.dr. Divković. Dodaje da je u najtežim slučajevima neizbežno uklanjanje testisa.

Inače, torzija testisa izaziva jak bol, mučninu i povraćanje, praćeno otokom, pa čak i povećanjem telesne temperature.

- Nažalost, mobilni telefoni koje po ceo dan drže u rukama omogućavaju deci pristup raznim sadržajima koji nesumnjivo ne samo da nisu za njih, već mogu biti štetni po njihovo fizičko, a posebno psihičko zdravlje - objašnjava doc. Divković za Jutarnji.hr.