OKONČAN PROTEST OPOZICIJE U BANJALUCI: Na Trgu Krajine Trivićeva pročitala DVA ZAHTEVA! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 09.10.2022 | 19:34


U Banjaluci je održan drugi po redu protest opozicionih partija iz Republike Srpske zbog sumnji u izborne nepravilnosti.

Foto: facebook.com/Mondo BiH/printscreen
OKONČAN PROTEST OPOZICIJE U BANJALUCI: Na Trgu Krajine Trivićeva pročitala DVA ZAHTEVA! (VIDEO)

Okupljeni se razilaze sa Trga Krajin, dok je skup prošao bez incidenata.

Članovi opozicionih stranaka i drugi građani nakon okupljanja u parku Mladen Stojanović i formiranja kolone od više hiljada ljudi obratili su se na Trgu Krajine u centru Banjaluke. 

Zamenik predsednika SDS-a Milan Radović zatražio je da se prebroje svi listići u vrećama, prenosi Mondo.ba.

- Nema odustajanja dok se ne dokaže istina. Na vašim krilima poslaćemo ih u političku penziju. Nema više krađe glasova - rekao je Radović.

Predsednik PDP-a Branislav Borenović je rekao da se opozicija bori protiv izborne i svake druge korupcije.

- Samo tražimo da institucije rade svoj posao i da je zakon jednak za sve. Narod zaslužuje istinu i pravdu. Nećemo da dopustiti da primitivizam vlada Republikom Srpskom. Onaj ko krade izbore treba da ide u zatvor. Narod je izabrao Jelenu Trivić za predsednicu Republike Srpske - rekao je između ostalog Borenović.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković (PDP) zatražio je "istinu i samo istinu".

- Ako legalizujemo korupciju na izborima, onda smo odustali od naših principa. Pozivamo institucije da rade svoj posao, a da CIK BiH tačno prebroji svaki glas - istakao je Stanivuković.

Jelena Trivić, kandidat za predsednika RS je ponovila da na izborima nije pokradena ona, već narod.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Jelena Trivić

- Odlazite, pustite narod da živi. Narod vas neće. Znamo šta ste radili. Nećemo odustati, jer narod ima pravo na fer i poštene izbore, a ne pokradene - poručila je između ostalog ona.

Ona je pročitala dva zahteva opozicije, koja, će se, kako je istakla, po potrebi dopunjavati.

- Od CIK-a tražimo ponovno prebrojavanje glasova na svim biračkim mestima u Republici Srpskoj, od pravosudnih institucija zahtevamo da pod hitno pokrenu istragu i utvrde odgovonost onih koji su učestvovali u organizovanoj pljački na izborima i prekrajanju volje naroda - istakla je ona.

Okupljenima na Trgu Krajine takođe su se obratili i poslanik u NSRS Nebojša Vukanović, Vukota Govedarica, član predsedništva SDS-a, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, zamenik predsednika SDS-a Rado Savić, Olivera Nedić iz PDP-a i poslanik u NSRS Darko Babalj.

Tokom mirne šetnje do centra grada okupljeni su nosili transparent "Neće ti proći", pevali srpske patriotske pesme i skandirali "Mile lopove", "Jelena, Jelena..."...

Protest je organizovala opozicija u Republici Srpskoj zbog sumnje u izborne krađe i prevare na upravo završenim Opštim izborima u BiH, posebno za predsednika Republike Srpske.

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH za ovaj nivo bilo je preko 30.000 nevažećih listića, a kandidat SNSD-a Milorad Dodik pobedio je kandidata opozicije Jelenu Trivić za oko 28.000 glasova.

Foto: Tanjug/AP

Milorad Dodik

Opozicija traži otvaranje vreća sa glasovima i ponavljanje izbora u Srpskoj, a podneli su i zahtev CIK BiH.

Na isti način organizovan je i protest u četvrtak na kojem se okupilo više hiljada građana.

Na pitanje novinara, u vezi sa informacijama da su im zaštitarske agencije odbile obezbetiti redare za večerašnji skup, zamenik predsednika SDS-a Milan Radović je kazao da su se obratili nekoliko agencija ali da su im odgovorili da ne mogu u tako kratkom roku obezbediti veći broj ljudi.

Naveo je da su organizotori protesta ipak uspeli sami naći svoje ljude koji će večeras biti zaduženi za bezbednosni aspekt.