MILANOVIĆ SE PREPAO OD PUTINA: AKO DOĐE DO RATA, POVLAČIM SVE VOJNIKE IZ UKRAJINE! Hrvatski predsednik zaprepastio saveznike iz NATO!


IZVOR: Republika - 25.01.2022 | 12:39


Kad je vatra, zatvaraj vrata, poručio je hrvatski predsednik Zoran Milanović komentarišući potencijalno opasnu situaciju koja svakog trenutka može da bukne u Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP
MILANOVIĆ SE PREPAO OD PUTINA: AKO DOĐE DO RATA, POVLAČIM SVE VOJNIKE IZ UKRAJINE! Hrvatski predsednik zaprepastio saveznike iz NATO!

Hrvatski predsednik Zoran Milanović, čija je zemlja članica Evropske unije (EU) i NATO, potpuno je zaprepastio saveznike iz tih organizacija, otkrivši kako će u slučaju eventualne eskalacije situacije između Ukrajine i Ruske Federacije, na čijem je čelu Vladimir Putin, on sigurno povući sve hrvatske vojnike iz tog područja. 

Milanović je o situaciji u Ukrajini govorio tokom posete fabrici „Kraš“, navode hrvatski mediji, a prenosi Sputnjik. 

 - NATO pojačava prisutnost, mi s tim ne moramo ništa, niti ćemo imati išta. Ako dođe do eskalacije povući ćemo do zadnjeg hrvatskog vojnika. To nema veze s Ukrajinom, nego s Bajdenovom politikom, vidim nekonzistentnost i opasno ponašanje. Ovo se događa u predgrađu glavnog grada Rusije i postoje načini da se Ukrajina sačuva, bar 99 posto, da joj se ekonomski pomogne - poručio je Milanović koji je zatim analizirao ponašanje SAD u vezi sa Ukrajinom i Rusijom.

- Kad je otišao Tramp, kog su demokrate napadale da se ponaša kao dadilja prema Putinovoj politici, nova administracija, pod pritiskom republikanskih jastrebova, odjednom vrši pritisak na Pentagon i Bajdena da se prema Rusiji postave čvrsto. Vidim čvrsti ruski interes, vidim i Ukrajinu. Ukrajini nije mesto u NATO. Oni su jedna od najkorumpiranijih država na svetu - kazao je Milanović.

Prema njegovim rečima, porebno je smiriti političku scenu i ne dopustiti da ekstremisti sprovode pritisak na politiku.

- Neću dopustiti da Hrvatska u tome učestvuje, a Plenković neka preti Rusiji koliko hoće. Osim što je dva puta posetio Ukrajinu, ne zna šta se događalo. Hrvatska od toga treba da pobegne, kad je požar - zatvaraj vrata - bio je jasan hrvatski predsednik.

Foto: Profimedia

Hrvatski vojnici su trenutno deo misije NATO na istoku Evrope 

Upitan o cenama gasa, kazao je da ne može da kritikuje Plenkovića.

- Ne može da napraviti čudo, ali ovo pokazuje da ova konfrontacija s Rusijom nije najpametnija. Preti se sankcijama nemačkoj pokrajini gde završava gasovod Severni tok 2, to je cena koju svi plaćamo. Platiće Evropa, Hrvatska nešto manje - zaključio je on. 

Očekuje se da Milanovićeve izjave neće naići na blagonaklonu reakciju saveznika iz redova NATO i EU, koji od svojih članica očekuju jedinstven i usaglašen stav.