HRVATSKI POLICAJAC SEKSUALNO ZLOSTAVLJAO MIGRANTKINJU! Naredio mi je da se skinem, dirao po grudima i rekao: Ako si muslimanka, ostani u Bosni!


IZVOR: Republika - 07.04.2021 | 13:00


Novi slučaj zastrašujućeg iživljavanja pripadnika hrvatske granične kontrole šokirao je svet nakon što je Avganistanka za britanski Gardijan ispričala kroz kakav je pakao prošla kod Velike Kladuše.

Foto: Tanjug/AP

Hrvatska policija već je bila meta svetskih istraga zbog nasilja nad migrantima  

Hrvatski granični policajac seksualno je zlostavljao Avganistanku koja je u pratnji dva muškarca i dvoje dece pokušala u februaru da pređe granicu iz Bosne i Hercegovine, a svoju stravičnu ispovest nesrećna žena podelila je sa čitavim svetom preko britanskog lista Gardijan otkrivši kako ju je Hrvat uz pretnju nožem terao da se skine, a onda je dirao po golim grudima i zadnjici, ne mareći za njene suze i molbe da prestane. 

Evropska komisija opisala je optužbe Avganistanke kao "ozbiljnu navodnu kaznenu akciju" i pozvala hrvatske vlasti da "temeljno istraže tvrdnje žene i preduzmu odgovarajuće mere".

U ispovesti za Gardijan žena je ispričala da je policajac kod Velike Kladuše najpre zaustavio njenu grupu u koju je, kako tvrdi, uperio pušku. Nakon što su rekli da traže azil, policajac se samo nasmejao i počeo da ih vređa.

- Ošamario je starijeg muškarca koji je bio s nama i rekao nam da ispraznimo džepove i pokažemo torbe. Zatim je mene odveo u stranu i počeo da me pretresa. Insistirala sam da ne sme da me dodiruje jer sam žena i muslimanka, na šta me je on ošamario i rekao: "Ako si muslimanka, zašto si onda došla u Hrvatsku, zašto nisi ostala u Bosni s muslimanima?". Tada mi je s glave strgao maramu i skinuo mi jaknu. Počeo je da mi dodiruje grudi, a ja sam počela da plačem. Dala sam mu  50 evra koje sam imala u džepu, nadajući se da će prestati, ali on mi je na to samo naredio da skinem sve sa sebe. Odbila sam, a on je nastavio da me pipa i po grudima i po zadnjici, a ja sam sve više plakala. Zapretio mi je da će me zadaviti ako ne prestanem. Bio me je strah, ali prestala sam da plačem - ispričala je žena.

Foto: Tanjug/AP

Mnogi su i ranije optuživali Hrvate za brutalnosti na granici  

Kako je istakla, ubrzo je stigao policijski kombi i bilo im je naređeno da uđu unutra.

- Vozili smo se oko 20 minuta, nakon čega je vozilo stalo i naređeno nam je da izađemo. On mi je ponovo tražio da se skinem, ošamario me i viknuo: "Skini se gola". Na sebi sam imala šest majica i troje pantalona. Skinula sam sve osim jedne majice i jednih pantalona i pokrila se ćebetom. Prišao mi je i počeo da me dodiruje, rekavši da moram da skinem i donji veš. Zatim me je pitao da li ga volim - dodala je još Avganistanka i istakla kako joj je u jednom trenutku gurnuo nož pod grlo i zapretio da će me ubiti ako ikada ikome nešto kažem  i ako se vratim u Hrvatsku. 

Njoj i ostalim članovima njene grupe naredili su da se peške vrate u Bosnu.  

Evropska komisija izjavila je da očekuje da će hrvatske vlasti temeljno istražiti sve navode.

- U kontaktu smo s hrvatskim vlastima koje su se obavezale da će istražiti navode o zlostavljanju na svojim spolnjim granicama - rečeno je iz te institucije EU, međutim, hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova samo je kratko navelo da u preliminarnim proverama tog dana "nisu registrovana neprimerena postupanja prema ženama iz populacije ilegalnih migranata". 

Kasnije je, ipak, stigao mnogo oštriji odgovor u kom je ministarstvo čak optužilo Gardijan da vodi hajku protiv Hrvatske.

- U izveštaju se navodi da je hrvatska policija u dva navrata seksualno i fizički zlostavljala avganistansku državljanku uz pretnju nožem. Apsolutno smo zgroženi ovakvim navodima. Gardijan, sad već uobičajeno, bez ijednog dokaza hrvatsku policiju uporno želi da prikaže kao brutalnu i nehumanu grupu sklonu pljačkama i zlostavljanjima nezakonitih migranata - rečeno je u saopštenju ministarstva. 

Podsetimo, brojni izveštaji, ali i snimci i fotografije, pokazivali su prethodnih godina kroz kakva zverstva prolaze migranti koji se nađu u rukama hrvatskih graničnih policajaca. Zbog toga su mnoge međunarodne organizacije pozivale zvanični Zagreb da se pomnije pozabavi tim pitanjima, ali Hrvatska nikad ni zbog jednog incidenta nije sankcionisana.