AMERIČKI STRUČNJAK TVRDI: Bosna je veštačka i nasilno stvorena država koju su sklepale zapadne sile!


IZVOR: Republika - 28.03.2021 | 06:28


Stiven E. Mejer, američki stručnjak za Balkan koji je do 2011. bio analitičar CIA, nedavno je govorio na tribini "Vreme je za akciju" u kojoj je ozbiljno analizirao stanje u region.

Foto: youtube.com/ Jutarnji Program TV HAPPY

Stiven Mejer

On je naglasio da su napetosti na Balkanu danas veće nego ikad od završetka ratova za jugoslovensko nasleđe 1990-ih godina.

- Odnosi između Federacije BiH i Republike Srpske su jedva održivi. Beograd i Zagreb se i dalje međusobno prepucavaju, dok Hrvatska i dalje istrajava u svom pokušaju bega sa Balkana - naglasio je on između ostalog.

Naglasio je da je Crna Gora mala, krnja država, koja se i dalje muči sa korupcijom i verskim pitanjima dok pokušava da postane relevantna.

- Bosna je i dalje veštačka država koju su sklepale zapadne sile zarad sopstvenih interesa, a ne interesa ljudi iz regiona - rekao je Majer. 

- Srbiji je skoro nemoguće da se bavi ključnim nacionalnim pitanjima poput Kosova. Kosovo je mini-država utonula u kriminal i korupciju, uprkos pojavi novog, "umerenijeg" predsednika vlade - naglasio je on i razjasnio da se balkanske napetosti mogu objasniti kroz dve međusobno povezane pojave.

- Prva se tiče zaostavštine 25 godina zapadne – uglavnom američke – politike, koja nikad nije razumela političku dinamiku regiona, a pogotovo veliku važnost etniciteta i uticaja istorije. Uz to, SAD nikad nisu u potpunosti priznale interese balkanskih država, već su svoju politiku i delovanje krojile u skladu sa zapadnim interesima, a na uštrb balkanskih - objasnio je Mejer.