OEBS: Izbori u Crnoj Gori transparentni ali nepravedna prednost DPS-a


IZVOR: Tanjug.rs, republika.rs - 31.08.2020 | 15:15


Međunarodni posmatrači OEBS-a ocenili su danas da su parlamentarni izbori u Crnoj Gori sprovedeni na efikasan i transparentan način, ali ukazuju na to da je vladajuća partija imala "nepravednu prednost" zbog široko rasprostranjene zloupotrebe položaja i državnih resurasa, kao i velike medijske pokrivenosti.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Kako se navodi u saopštenju OEBS-a, izbori su održani u okruženju "intenzivno polarizovane rasprave" oko pitanja crkve i nacionalnog identiteta.

Posmatračka misija, koja je zajednički poduhvat Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIHR) i Parlamentarne skupštine OEBS-a, navodi da su crnogorski predsednik Milo Ðukanović i drugi visoko pozicionirani zvaničnici u velikoj meri bili uključeni u kampanju, čime je, kako naglašava, zamagljena granica između države i vladajuće partije.


Specijalna koordinatorka i vođa OEBS-ovih kratkorocnih posmatraca, Margareta Kederfelt, ocenila je da je kampanja bila teška, ali ističe da je vladajuća stranka imala korist od neravnopravnih uslova.

 
$bp("Brid_98886823", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"237"});


Ona je navela da je pandemija korona virusa imala uticaj na kampanju i izbore, ali je ukazala da je njen značaj manji nego značaj velikih debata u vezi sa crkvom i nacionalnim identitetom.

U saopštenju se dodaje i da zdravstveni protokoli nisu dosledno primenjivani.

Navodi se i da je kampanja bila mirna, uprkos često suprotstavljenim tonovima, kao i da su kandidati, u vreme restriktivnih mera zbog korona virusa, uspeli da dopru do birača i pošalju svoje poruke.

Šef Ograničene misije ODIHR-a za posmatranje izbora, Tamaš Mesarič, ocenio je da je žalosno što su propusti u zakonu i nedostatak nezavisnog nadzora medija omogućili zloupotrebu službenih i državnih resurasa.

 
$bp("Brid_98886847", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});


- Potrebna je snažna politička volja širom političkog spektruma kako bi se poboljšao zakon i praksa izbora kroz inkluzivan proces reformi - naveo je Masarič.