ALBANCI PREUZIMAJU SEVERNU MAKEDONIJU: Premijer Zaev sklopio koaliciju i ISPUNIO IM SVE ŽELJE


IZVOR: Tanjug, Republika - 19.08.2020 | 15:49


Novu parlamentarnu većinu u Severnoj Makedoniji činiće Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva i dve manjinske albanske stranke Demokratska unija za integracije (DUI) Alija Ahmetija i Demokratska partija Albanaca (DPA), što čini 62 od ukupno 120 poslaničkih mandata u Sobranju, saznaje Tanjug.

Foto: ST/N. MANDIĆ

Zoran Zaev

Novi koalicioni dogovor je specifičan po nekim elementima.

Najpre, prihvaćen je predlog Alija Ahmetija iznet još u predizbornoj kampanji da Albanac bude premijer, ali samo za poslednjih 100 dana četvorogodišnjeg mandata nove vlade.

 
$bp("Brid_97851196", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});


Od 14 ministarstava, albanske partije dobiće 6 resora, sto je svakako najveći broj do sada namenjen manjinskim strankama, a prvi put uvodi se institucija zamenika premijera koji će biti iz DUI.

Ta stranka dobija i značajan resor Ministarstva spoljnih poslova, dok istovremeno zadržava predsedničku poziciju u Sobranju, što i nije novost, jer je na tom položaju dosad bio Talat Džaferi.

DUI-u, prema saznanjima Tanjuga, sleduju i resori finansija, ekonomije, političkog sistema (bez portfelja).

SDSM dobija Ministarstvo odbrane na čijem čelu će biti generalni sekretar SDSM.

 
$bp("Brid_97851787", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"237"});


Dosadašnji ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, koji je najviše radio na Prespanskom sporazumu sa Grčkom, napušta taj resor i trebalo bi da postane potpredsednik Vlade odgovoran za evropske integracije.