ČUVENI AMERIČKI POLITIKOLOG FRENSIS FUKOJAMA: Đukanović je efikasan političar, ali Crna Gora nije demokratska država


IZVOR: sputniknews.com, Republika - 02.06.2020 | 16:03


Američki politikolog Frensis Fukujama izjavio je da predsednika Crne Gore Mila Đukanovića doživljava kao efikasnog političara, ali da ne smatra da vodi demokratsku državu.

Foto: youtube.com/ Nemanja 00

Milo Đukanović

- Crna Gora nije mnogo uradila da uđe u Evropsku uniju u ovom trenutku. Prošlog leta sam dugo razgovarao sa Đukanovićem kad sam bio u Podgorici. Mislim da je on efikasan političar, ali ne smatram da vodi demokratsku državu - naveo je Fukujama u razgovoru za „Glas Amerike“.

On je istakao i da nije isto članstvo u NATO-u i EU, jer se po pitanju NATO-a više radi o strateškom savezu i naveo primer Turske koja je članica, a nije, kako je kazao, demokratija.

Upitan da li Srbija i Crna Gora mogu da slede svoj put ka Evropskoj uniji u svetlu najnovije ocene Fridom hausa o padu u upravi, slobodi govora i medija, pravosuđa, Fukujama kaže da ne mogu, jer u EU postoji nespremnost za dalje proširenje zbog osećanja da su prerano primili neke zemlje.

- Mislim da je jedan od problema koje je EU imala, to što je pustila druge zemlje iz regiona, kao što su Bugarska i Rumunija, da nazaduju nakon što su primljene. Nivo korupcije je počeo da raste...A kada imate zemlju koja ni ne deluje posebno zainteresovano da uđe u Uniju ili ne sprovodi neophodne reforme, to nema smisla sa evropskog stanovišta - kazao je.

Srbija nije previše zainteresovana za EU

Fukujama je takođe ocenio da srpska vlada nije previše zainteresovana za EU i da ne želi da radi na ispunjavanju kriterijuma za pristup.

- Zaista mislim da će se proces usporiti, možda zaustaviti ili čak krenuti unazad - poručuje Fukujama.

- Želi da predstavi zapadnoj javnosti, Briselu i Berlinu i drugim prestonicama da je i dalje na putu ka članstvu u EU, ali i produbljuje saradnju sa Rusijom i sa Kinom. U stvari, raniji napori da se ostane na strani Zapada su način da se izbegne kritika sa Zapada - navodi on.

Fukujama sumnja da će uskoro biti rešen problem Kosova, dodajući da mu se čini da i sa strane Beograda i sa strane Prištine - postoji otpor tome.