Tramp udario šamar Milu zbog pobune naroda


IZVOR: Kristina ILIĆ - 20.05.2020 | 05:53


Režim Mila Đukanovića dobio je još jedan šamar iz Amerike. Naime, Stejt department je saopštio da snažno podržava osnovne slobode, kao što su sloboda govora, udruživanja i okupljanja i prava pojedinaca da mirnim putem izražavaju slobodu vere ili ubeđenja.

Foto: Tanjug/D. ANIČIĆ

Litija

U pisanom odgovoru na pitanje Glasa Amerike da prokomentariše proteste u Crnoj Gori posle hapšenja sveštenika SPC zbog kršenja zabrane okupljanja, obe strane su pozvane na konstruktivan dijalog i da se uzdrže od bilo kakve akcije koje bi dovele do jačanja napetosti ili nasilja.

Podsetimo, podgorička vlast brutalno je reagovala na mirne proteste, a društvene mreže su preplavile slike i snimci iživljavanja nad ljudima koji su stali na stranu sveštenika i vladike Joanikija. Da Đukanović nema nameru da se okrene dijalogu, govori i njegovo obraćanje u ponedeljak, kada je pozvao SPC da "prekine cirkus" i zapretio formiranjem "Crnogorske pravoslavne crkve". Umesto smirivanja situacije koju je sam zakuvao hapšenjem crkvenih velikodostojnika, poručio je da "Crna Gora neće biti prineta na žrtvenik Srbije" i dodao da ne odustaje od otimanja svetinja.

Foto: youtube.com/Nova srpska demokratija

Jovan Vučurović

- Nakon poslednjih stavova koje je izneo Milo Đukanović, nema sumnje da on želi da se situacija u CG dodatno radikalizuje. Američka vlada pokušava da balansira u odnosima unutar CG, ali kada čujete Đukanovića, koji preti i koji se zalaže za progon SPC i srpskog naroda, onda je bolje da Srbi i pravoslavni vernici budu na oprezu, spremni da brane naše svetinje - kaže za Srpski telegraf Jovan Vučurović, poslanik Demokratskog fronta.

Dodaje da u CG postoje dvostruki aršini, da je vlast koristila koronu za vođenje predizborne kampanje, a da su u isto vreme diskriminisani vernici SPC.

- Dobro je rekao naš patrijarh Irinej kada je atmosferu u Crnoj Gori uporedio sa NDH, a mi ćemo se potruditi da se odbranimo od montenegrinskog ustaštva - zaključuje Vučurović.