Nove optužbe protiv Zaeva iz Italije


IZVOR: Blic - 26.01.2020 | 17:17


Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev oštro je reagovao na optužbe koje je protiv njega objavio italijanski list “La Verita”, koji je i prošle godine objavio tvrdnje da je premijer Makedonije umešan u slučaj u kojem je čuveni Boki 13 optužen za reketiranje.

Foto: Tanjug/AP

Zoran Zaev

"La Verita" je objavila da u dokumentaciji Tužilaštva za organizovani kriminal u Skoplju postoje delovi snimljenih razgovora makedonskog premijera i njegovog brata Vice Zaeva u kojem dogovaraju kupovinu glasova pred tadašnje izbore.

- To je bilo 2014. godine, kad je VMRO-DPMNE bio u punoj snazi i da su imali bilo kakve dokaze za ovo još tada bi me osudili. Dakle, nisu imali nikakve dokaze, nisu čak pokrenuli krivični postupak - odgovorio je Zaev na najnovije optužbe.

Italijanski list tvrdi da je SDSM glasove plaćao od 10 do 25 evra i to najčešće Romima koji žive u Strumici. "La Verita" navodi da je to bila razvijena mreža za kupovinu glasova.

- Analizirani dokumenti opisuju scenario u kojem su tadašnji lider SDSM i gradonačelnik Strumice, osumnjičeni za izbornu prevaru, koristili neregularna sredstva da bi bili izabrani u parlament, a Zaev potom postao i premijer. Biračima koji su odlučili da sarađuju plaćeno je 10 do 25 evra u dve menjačnice - tvrdi italijanski list.

"La Verita" je neokonzervativni italijanski list blizak krajnjoj desnici i povezuju ga sa bivšim ministrom unutrašnjih poslova Italije i liderom ultradesničarske partije Liga Mateom Salvijiem, kao i sa bivšim italijanskim premijerom Silivijom Berluskonijem.