Todorić se od hapšenja krije u Srbiji?!


IZVOR: Republika - 27.09.2017 | 18:09


Vlasnik hrvatskog koncerna "Agrokor" Ivica Todorić, koji je nedavno optužio hrvatski državni vrh za propast njegove kompanije, mogao bi pobeći u Srbiju ili Austriju kako bi izbegao hapšenje ukoliko bi za njim eventualno bila raspisana poternica, spekulišu hrvatski mediji.

Foto: youtube.com/privredni hr

U ogromnim problemima: Ivica Todorić

Kako navodi Index, Todorić je u poslednje vreme vrlo retko u Hrvatskoj i navodno se kreće na relaciji Srbija - Austrija, gde je imao sastanke sa advokatima sa kojima dogovara svoje naredne korake.

Kako objašnjava hrvatski portal, Todorić bi u slučaju da zatraži azil u Srbiji, mogao pravnim putem da, ako ne izbegne, a ono bar produži izručenje.

Naime, Index ističe da Srbije i Hrvatska imaju potpisan sporazum o izručenju, u kome između ostalog stoji:

"Izručenje se neće dopustiti ako osoba čije se izručenje traži uživa azil na državnom području zamoljene države", kaže se u teksu i podseća da su dve zemlje nedavno imale nesporazume oko izručenja Ismaila Morine, koji je 2014. godine upravljao dronom sa zastavom Velike Albanije na stadionu Partizana u Beogradu tokom fudbalske utakmice između Srbije i Albanije.

S druge strane, piše Index, ukoliko Todorić pokušao da se spasi od hapšenja odlazeći u Austriju, stvari stoje drugačije.

Sudeći po slučaju bivšeg premijera Iva Sanadera, koji je u Austriji uhapšen samo dan nakon što je bila raspisana međunarodna poternica, jasno je da Todorić ima male šanse da ostane zaštićen u ovoj zemlji.