Nisam četnik i neću da se izvinjavam: Pupovac o napadima na njega i koaliciji sa HDZ


IZVOR: E. S. T. - 11.09.2019 | 16:31


Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je juče da se neće odazvati pozivu da se izvini zbog svojih izjava o navodnom upoređivanju današnje Hrvatske i ustaške NDH. Na dugo očekivanoj konferenciji za novinare Pupovac je podsetio da je on u Hrvatskoj, u kojoj živi, bio nazivan raznim imenima i raznim kvalifikacijama i da ni od koga nije tražio izvinjenje.

Foto: youtube.com/Moja TV

Milorad Pupovac

- Ja nisam četnik, ali od onih koji misle da jesam ili kažu da jesam nikada neću tražiti izvinjenje. Onima koji me svrstavaju u zločince i ubice reći ću da nisam i nikada od njih neću tražiti izvinjenje, onima koji me svrstavaju u tajne saradnike srpskih vlasti, stavljajući me u opasnost, nikada neću tražiti izvinjenje - rekao je Pupovac.

Takođe je rekao da niko od njega ne treba da traži da ne poistovećuje današnju demokratsku Hrvatsku s NDH i njenom zločinačkom ideologijom jer, ističe, zna tu razliku i ne pada mu na pamet da se izvinjava.

Predsednik SDSS je novinarima rekao da ta stranka još nije donela odluka o tome da li će napustiti vladajuću koaliciju sa HDZ, te da će o toj temi biti reči na stranačkim organima, kao i tokom narednih dana u razgovoru sa koalicionim partnerima.

Podsetivši na obraćanje novinarima 23. avgusta, kada su govorile njegove kolege i on povodom serije napada na pripadnike srpske zajednice, Pupovac je rekao da je mnogima zasmetala njegova briga zbog nastavka rasta mržnje prema Srbima u Hrvatskoj.

 

 

Lider SDSS: Pozivam da prestanemo biti slepi i gluvi na poruke poput "ubij Srbina"

Vlada ima potencijal

Pupovac je konstatovao i da u hrvatskoj vladi i parlamentu ima potencijala, kako je rekao, ne malog, te da je uveren i da ima spremnosti za saradnju i čvrsto delovanje protiv netolerancije, nasilja i ekstremnog revizionizma. Te stvari, objasnio je, danas nepotrebno opterećuju hrvatsko društvo.

- Mnogima je posebno zasmetala moja bojazan da je rast te mržnje takav da današnju Hrvatsku može dovesti u stanje mržnje koja je karakteristična samo za razdoblje kvislinške NDH. Iako se reakcije na takvu izjavu i dalje ne stišavaju, nakon svega veoma sam ohrabren tim reakcijama. Moje su brige i bojazni danas manje nego pre dve sedmice jer nikad dosad toliko uticajnih glasova nije osudilo vezu današnje Hrvatske s tadašnjom NDH - objasnio je Pupovac.

Dugogodišnji lider Srba u Hrvatskoj pozvao je da svi zajednički u toj zemlji uklone ustašku oznaku - slovo U - ispisanu na fasadama i na saobraćajnim znacima.

- Pozivam da odore s ustaškim uzvikom "za dom spremni" odložimo, a takvo uzvikivanje sankcionišemo. Pozivam da prestanemo biti slepi i gluvi na poruke poput "ubij Srbina", nezavisno od karaktera poruke - naveo je Pupovac i pozvao da se prekine i sa revizijom istorije. B. K.