Dodik jasno i glasno o svojoj životnoj politici: Hoću da ukinem granicu na Drini!


IZVOR: Tanjug - 17.08.2019 | 15:21


Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ne diže revoluciju, niti pokušava da ruši Dejtonski sporazum, već da su stranci u BiH srušili mirovni sporazum, što pokušavaju da opravdaju.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Milorad Dodik

- Republika Srpska nije srušila nijednu izvornu nadlženost BiH. Stranci su nam oteli vojsku, sudstvo, tužilaštvo, indirektne poreze... Sve su nametali pukom silom koju su tada primenjivali i pokušavaju da sada kažu da je gotovo. Nije gotovo i nikada neće biti jer su oteli 83 nadležnosti, što je za nas neprihvatljivo. Pričaju o vladavini prava, a krše Ustav, što ćemo dokazati jednog dana - rekao je Dodik.

On je ocenio da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko prikriva kriminal svojih prethodnika koji su kršili međunarodno pravo.

- U Ustavu piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda, a ne od OHR-a ili ambasada. Međutim, sav period međunarodne vladavine u BiH bio je usmeren protiv Srpske jer su skrnavili i otimali naše nadležnosti. Kakvi bismo mi ljudi bili da to prihvatimo? - upitao je Dodik.

On je istakao da se o svemu treba izjasniti i Narodna skupština Republike Srpske.

- Zašto im smeta da se demokratsko telo, koje je konstituisano u skladu sa Ustavom, izjašnjava o ovome. Kako misle da nam nametnu da je ustavno ono što su činili? Gde u Ustavu piše da BiH ima nadležnost za bezbednost, odbranu, pravosuđe, finansije? Ustav nije Incko i borićemo se dok ovde postojimo protiv onih koji su nam oteli prava i slobode - rekao je Dodik za RTRS.             

Foto: pixabay.com

On je napomenuo da bi voleo da neutralna stručna međunarodna komisija kaže šta je ustavno u BiH.

- Kako bi mogli dokazati ustavnost Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH? Venecijanska komisija je rekla da su strane u BiH dva entiteta, a oni nama pokušavaju da okrenu čitav sistem, odnosno da ono što se odluči na zajedničkom nivou bude nametnuto entitetima - kaže Dodik.

On je ocenio da trenutna situacija pokazuje nesposobnost BiH da funkcioniše.

- Sa dodacima koje su prenošenjem nadležnosti napravili stranci mnogo stvari je zakomplikovano. Ovde se koriste puka sila i pretnja silom. Ovde nije u pitanju interes Rusije, nego srpskog naroda. Ovaj narod je NATO bombardovao i direktno učestvovao u kreiranju rezultata građanskog rata u BiH. Nisam spreman da dam saglasnost za pristupanje takvom savezu - istakao je Dodik.

On je pojasnio da ima u vidu da na to nije spremna ni Srbija.
        
- Neću da pravim granicu bilo koje vrste na Drini, hoću da ukinem granicu na Drini i sav moj politički život je vezan za to. Dakle, što veća integracija sa Srbijom u svim pitanjima i praćenje u važnim međunarodnim politikama kao što je politika prema NATO-u. Srbija je odlučila da je to vojna neutralnost i mi smo to pratili. Imamo odgovornost prema onome što je utvrdila Narodna skupština i obratiću joj se ponovo za podršku koja će mi biti neophodna da to radim - kaže Dodik.