Hrvati urnisali Kolindu zbog joge i meditacije


IZVOR: E. S. T. - 31.07.2019 | 05:29


Izjava hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da upražnjava jogu i meditaciju kako bi bila spremna za javne nastupe sablaznila je jedan deo hrvatske javnosti.

Foto: Tanjug/AP

Kolinda Grabar Kitarović

Naime, ona je za magazin Glorija rekla da promoviše bavljenje sportom, pogotovo jogu i meditaciju, koje joj uz molitvu i zvuk kiše na CD koji posluša pre spavanja daju mir. Uprkos pominjanju molitve pred spavanje, Kolinda je svojim priznanjem da praktikuje jogu izazvala burne reakcije katoličkih medija, kao i istaknutih desnoorijentisanih pojedinaca koji smatraju da je joga nespojiva s katoličanstvom jer dolazi iz hinduizma.

Pojedini crkveni mediji i istaknuti desničari osuli su paljbu po Kitarovićevoj. Žestokim prozivkama su besni Hrvati podsetili Kolindu da je ona prva vernica na čelu Hrvatske i da je svoje katoličanstvo uvek otvoreno naglašavala u predsedničkoj kampanji, a i kasnije kad je postala šefica države.

Portal Indeks primećuje da su oni koji sada kritikuju Kolindu zbog joge 2014. bili njeni najzagriženiji podržavaoci.

- Jednostavnije rečeno, Kolinda je izdala Hrvate katolike i stara ljubav je, prema svemu sudeći, pukla - ocenjuje portal.

- To nisu nikakvi bezazleni telesni pokreti, nego delovi rituala obožavanja zloduha - samo je jedan u moru komentara koji pljuju po predsednici.

Inače, Hrvati katolici, kako primećuje Indeks, sada Kolindu mrze više i od pape Franje, pa je gde stignu nazivaju izdajicom svoje vere, uz opasku da je još jednom stvorila problem, koga ne bi bilo da joj jezik nije bio brži od pameti.