HRVATSKO LUDILO: Srbi su klali Albance u kolevkama


IZVOR: Jelena JOKANOVIĆ - 04.09.2017 | 05:42


Ploča sa ustaškim pozdravom još nije uklonjena, srpski nedeljnik javno je spaljen i, umesto da sprečavaju ustaške istupe, Hrvati nas prozivaju za zločin iz balkanskih ratova.

Foto: Tanjug

HRVATSKO LUDILO: Pale novine, optužuju Srbe za zločine

Obrnuli ćurak! U Hrvatskoj danima ne jenjavaju nacionalistički ispadi. Ploča sa ustaškim pozdravom još nije uklonjena, a na samu pomisao premijera Plenkovića da je premesti odgovoreno je paljenjem srpskog nedeljnika Novosti. I umesto da se time bave i sprečavaju sve učestalije ustaške istupe, Hrvati su se vratili čitav vek u prošlost i prozivaju Srbe za navodne zločine nad Albancima tokom balkanskih ratova.

Tako hrvatski list Globus piše kako su Srbi nad albanskim življem Peći, Đakovice i Prizrena izvršili stravičan pokolj. Da su ljude vadili iz postelje i odvodili na gubilište, a žene ubijali sa decom u naručju. I sve to pišu zaboravljajući na činjenicu da su zapravo oni ti koji su istorijski dokazano činili zločine koje nama nevešto prišivaju. Da su streljali ljude na kućnom pragu, bacali ih u jame, a da su im ruke umrljane krvlju stotina dece u jedinom logoru za decu u svetu.

GINULI, ALI U RATU

Takođe, osim što su skloni negiranju sopstvenih zločina, Hrvati zamenjuju teze i izmišljaju zločine Srba, smatra istoričar Božidar Kljajević.

- To je samo prazna priča koju žele da otvore samo da bi imali zbog čega da nas napadaju. Balkanski ratovi vođeni su protiv Turske i sva stradanja Albanaca mogu da se podvedu samo pod borbu Srba protiv Turaka, jer su oni bili u njihovim redovima i normalno je da su ginuli. O organizovanom pokolju nema reči i nigde nećete naći dokumente koji to potvrđuju - kaže Kljajević.

Antisrpska propaganda

Analitičar Dejan Vuk Stanković ističe da je pisanje hrvatskog Globusa samo još jedan dokaz da je saradnja dveju država gotovo nemoguća.

- To je uobičajena hrvatska propaganda protiv Srba bazirana na falsifikovanju činjenica. Ništa novo i neočekivano. Dokaz da je svaka saradnja sa Hrvatskom teško dostižna, jer je atmosfera u hrvatskom društvu politički zatrovana antisrpskom propagandom visokog intenziteta - smatra Stanković.

Dačić: Svi da se uzdrže od provokacija

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je da će Srbija uručiti protest Hrvatskoj zbog paljenja srpskog lista. On je istakao i da je Srbija mnogo puta izrazila želju za dobrosusedskim odnosima sa Hrvatskom, ali da to podrazumeva da se svaka strana uzdržava od provokacija.

- Mi uvek dajemo proteste povodom raznih takvih događaja i ovo zaslužuje protest. Zaista je neverovatno da u EU ta tabla i dalje stoji. Toliko što se tiče držanja lekcija od strane Brisela, a često ih upućuje Srbiji - rekao je Dačić.