Doneta istorijska presuda zbog koje će USTAŠE POLUDETI!


IZVOR: Republika - 29.01.2019 | 16:10


Evropski sud za ljudska prava odbio je žalbu nekadašnjeg fudbalera Josipa Šimunića, koji je tužio državu Hrvatsku jer je osuđen zbog ustaškog pokliča "Za dom spremni" 2013. godine.

Foto: Tanjug/D. GRIZELJ

Ustaše

Prekršajni sud u Zagrebu osudio je Šimunića zbog uzvikivanja ustaške parole "Za dom spremni" posle jedne utakmice na Maksimiru 2013. godine, a tu presudu potvrdio je i Visoki prekršajni sud.

Ipak, Šimunić je odlučio da tuži državu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, objašnjavajući da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav, kao i da mu se ograničava sloboda govora.

Šestočlano sudsko veće odbacilo je njegovu tužbu po nekoliko osnova i zaključilo da je "Šimunić kao poznati fudbaler i uzor mnogim navijačima morao biti svestan mogućeg negativnog uticaja tog provokativnog uzvika na ponašanje publike i morao se od toga suzdržati".

Sud je zaključio da je "ustaški pokret nastao iz fašizma, te da je utemeljen na rasnoj mržnji i stoga simbolizuje mržnju prema ljudima utemeljenu na različitoj religiji ili etničkom poreklu", kao i da je uzvikivanje "Za dom spremni" "manifestacija rasističke ideologije".