NOVAK OTKRIO KAKO PREVAZILAZI TEŠKE TRENUTKE NA TERENU! Evo šta mu sve PROLAZI kroz glavu!


IZVOR: Republika - 20.01.2024 | 19:15


Najbolji teniser sveta u osmini finala igra protiv Adrijana Manarina iz Francuske (oko 03.30) u noći između subote i nedelje.

Foto: www.profimedia.rs
NOVAK OTKRIO KAKO PREVAZILAZI TEŠKE TRENUTKE NA TERENU! Evo šta mu sve PROLAZI kroz glavu!

Najbolji teniser sveta Novak Đoković bez dileme ima status jednog od mentalno najjačih sportista svih vremena, međutim, postoje trenuci kada se i srpskom asu "priviđaju" sumnje za vreme duela sa protivnicima.

Trudi se Nole da uvek zadrži pribranost, ma koliko je to teško, ali dešava se da upadne u krizne periode, koje na njegovu sreću brzo prevaziđe i "samelje" rivale..

Na pitanje kada mu se poslednji put desilo da tokom meča upadne u "krizu" koja nema dodirnih tačaka sa onim što se dešava na terenu", Nole je priznao:

- Ha-ha! Uh, pa dešavalo se, evo možda baš na meču sa Popirinom. Ne mogu da se setim šta tačno, jer su ove druge misli brojnije. Znaš kako tačno to ide – na primer, razni scenariji se vrte u glavi. Taj film je veoma kratak, ali i veoma slikovit. Negativni scenariji u stilu "šta ako izgubim" i onda počnem da vrtim te slike u glavi. Nije to nešto u čemu uživam, ali to doživljavam često na terenu i sa time moram da se nosim, kao i sa ostalim emocijama tokom meča - rekao je Đoković.

Foto: Tanjug/AP

 

Napominje da svaki čovek ima sumnju u sebe, kao i da nema osoba koje su 100 odsto stabilni.

- Ne verujem da postoje sportisti i uopšte ljudi koji nemaju sumnju, koji nemaju strah. To ne postoji, ja ne verujem u to. Svako ima strahove i sumnje, štaviše, one su možda prisutne i u svakom meču, samo je pitanje koliko čovek ostaje zarobljen u toj emociji i koliko brzo se vraća u optimalno stanje, koliko brzo se prešalta i opet bude u sadašnjosti, te se prebaci mislima na ono konstruktivnije za sebe.

Potom je otkrio kako se nosi s tim:

- To je jedina razlika – da li dozvoliš da te zarobe taj scenario i te slike koje vrtiš u glavi, ili ne. To su isto snažne emocije – koliko god da su ljubav, radost i motivacija pozitivne emocije koje te pokreću, tako su i ove druge mnogo jake, čak u nekim trenucima i jače, i vrlo lako mogu da te slome. Potrebno je raditi na mentalnom aspektu da bi ojačao sebe i dao sebi alate da se nosiš sa takvim emocijama, da se ne zarobiš predugo i prečesto - istakao je Novak Đoković.

Srpski teniser u osmini finala Australijan opena igra protiv Francuza Adrijana Manarina, a taj meč počinje oko tri časa i 30 minuta po srednjeevropskom vremenu, odnosno, u 13.30 sati po lokalnom.

BONUS VIDEO