DOBAR ILI LOŠ ŽREB ZA ĐOKOVIĆA? Evo ko su POTENCIJALNE MINE na Novakovom putu do TROFEJA na Vimbldonu!


IZVOR: Republika - 30.06.2023 | 15:53


Održan je žreb za treći grend slem sezone.

Foto: Tanjug/AP
DOBAR ILI LOŠ ŽREB ZA ĐOKOVIĆA? Evo ko su POTENCIJALNE MINE na Novakovom putu do TROFEJA na Vimbldonu!

Srpski teniser Novak Đoković, branilac trofeja na Vimbldonu, igraće u prvom kolu protiv Argentinca Pedra Ćaćina, odlučeno je voljom žreba u Londonu.

Ćaćin, inače 67. teniser sveta, je ove sezone odigrao svega jedan meč na travi, a poražen je u prvom kolu turnira na Majorci od Nemca Janika Hanfmana, sa ubedljivih 6:2, 6:1. Jasno je da mu je ovo najslabija podloga, kao i skoro svim teniserima Južne Amerike, pa Đoković ne bi smeo da ima problem protiv igrača sa kojim nikada do sada nije igrao.

Drugo kolo donosi već ozbiljniju prepreku, u vidu Džordan Tompsona ili Brendona Nakašime. Australijanac svoje najbolje partije pruža upravo na travi, a nedavno je igrao i finale u Hertogenbošu, gde je posle tri seta poražen od Talona Grikspora. 

Sa druge strane, i igra Nakašime odgovara ovoj podlozi, a prošle godine je Amerikanac stigao do osmine finala, gde ga je u pet setova zaustavio Nik Kirjos. Ko god da dođe Novaku, jasno je da će biti vrlo ozbiljan rival za drugo kolo.

Foto: Tanjug/AP

Đoković i Kirjos pred prošlogodišnje finale

Treća runda od nosilaca donosi Tomasa Martina Ečeverija, 29. kosturaša Vimbldona, ali ne bi trebalo da čudi ukoliko vidimo neko drugo ime u potencijalnom trećem kolu. Ističe se svakako Finac Emil Rusuvori, ali i njega čeka pakao na startu, u vidu Stena Vavrinke, pa bi moguća šesnaestina finala mogla da nam donese okršaj Đokovića sa čuvenim Švajcarcem, koji ga je već nekoliko puta pobeđivao u bitnim duelima.

Prave muke kreću od osmine finala, gde je najverovatniji rival Hubert Hurkač, teniser koji je poslao Federera u penziju, upravo na Vimbldonu, i to sa "krompirom" (6:0 u trećem setu). Poljak igru zasniva na servisu i forhendu, što je za travu idealno, pa bi bio pravo iskušenje za Noleta u osmini finala.

Novakov put do titule:

1. kolo - Pedro Ćaćin

2. kolo - Džordan Tompson/Brendon Nakašima

3. kolo - Sten Vavrinka/Emil Rusuvori

osmina finala - Hubert Hurkač/Lorenco Museti

četvrtfinale - Andrej Rubljov/Nik Kirjos/Aleksandar Bublik

polufinale - Janik Siner/Kasper Rud/Tejlor Fric

finale - Karlos Alkaraz/Danil Medvedev/Stefanos Cicipas

Ako dođe do četvrtfinala, Đokovića verovatno čeka neko iz trojca Andrej Rubljov, Nik Kirjos i Aleksandar Bublik. Rubljov igra vrlo konstantno na svim podlogama, ali se u završnim fazama grend slemova raspadne (Novak ga je ove sezone savladao 3:0 u četvrtfinalu AO). Kirjos je dobro poznati rival i prošlogodišnji finalista, ali treba sačekati i videti u kakvoj formi stiže u London, pošto je ove godine odigrao svega nekoliko teniskih mečeva. Potencijalno iznenađenje može biti Bublik, koji je osvojio turnir u Haleu, a ukoliko dođe mentalno spreman, ne bi trebalo da čudi ukoliko baš Kazahstanac bude Novakov rival među osam naboljih.

Foto: Tanjug/AP

Đoković i Siner posle prošlogodišnjeg četvrtfinala

Dalje je svakako teško pogoditi ko bi mogao stići do polufinala, ali je jasno da su najveći favoriti Janik Siner, kog je Đoković savladao prošle godine u četvrtfinalu sa 3:2, posle epskog preokreta, kao i Tejlor Fric, američki teniser razornog servisa.

Ukoliko prođe sve prepreke, Novaka u finalu može da čeka okršaj sa Karlosom Alkarazom, kog je nedavno savladao u polufinalu Rolan Garosa, Danil Medvedev, protiv kog Nole ima prednost od 9:5 u međusobnim duelima, ili neko iznenađenje, u vidu Stefanosa Cicipasa, Saše Zvereva, Matea Beretinija, ili neugodnog Frensisa Tijafoa.

Bilo kako bilo, jasno je da kad je Novak u pitanju, sve zavisi upravo od njega. Ako se u Londonu pojavi pravi Đoković, Srbin je ubedljivi favorit za osvajanje osme titule na trećem grend slemu sezone.

Podsetimo, Vimbldon počinje 3. jula, a Nole pohod na pehar počinje prvog dana takmičenja, kada će u 14 časova odigrati svoj meč prvog kola protiv Ćaćina na Centralnom terenu.

BONUS VIDEO