PRERANI ODLAZAK LEGENDE SVETSKOG TENISA: Planeta i dalje ne veruje! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 19.11.2022 | 18:26


Velika i neopisiva tuga.

Foto: pixabay.com
PRERANI ODLAZAK LEGENDE SVETSKOG TENISA: Planeta i dalje ne veruje! (VIDEO)

Danas se navršava tačno pet godina od smrti legendarne češke teniserke Jane Novotne.

Novotna je 19. novembra 2017. godine nažalost izgubila bitku sa rakom sa kojim se dugo i hrabro borila.

Čehinja je jedna od najlegendarnijih igračica u istoriji tenisa, a posebna je po tome što je bila veoma uspešna i u singl i u dubl konkurenciji.

Njen najbolji plasman na WTA listi bila je 2. pozicija, početkom jula 1997. godine. Najveći uspeh u singlu napravila je 1998. godine kada je osvojila Vimbldon, a još je igrala i u finalu Australijan opena. Osvojila je ukupno 24 titule.

Što se tiče dubla, u njemu je dominirala. Novotna je osvojila čak 12 Grend slemova u ženskom dublu i još četiri u miks dublu. Bila je najbolja dubl igračica planete, a tokom karijere je upisala čak 697 pobeda i osvojila 76 titula u ženskom dublu.

Imala je velikih uspeha i na Olimpijskim igrama. U Seulu i Atlanti osvajala je srebro u dublu, a 1996. je stigla i do bronze u singl konkurenciji.

Foto: Tanjug/AP

Legendarna Jana Novotna

Sa reprezentacijom tadašnje Čehoslovačke osvojila je FED i Hopman kup.

U sportsku penziju otišla je 1999. godine.

Posle igračke karijere bavila se teniskom poslom, a trenirala je i Barboru Krejčikovu.

Nažalost, razbolela se od teške bolesti, ali je odlučila da o bolesti ne priča javno, već je samo obavestila najbliže prijatelje i rođake.

Preminula je 19. novembra 2017. godine okružena familijom i prijateljima, a njena smrt i prerani odlazak šokirali su čitavu sportsku javnost.

BONUS VIDEO: