SRBIJA TREĆI PUT ILI HRVATSKA ČETVRTI? Sudar teniskih velesila ima POSEBAN ulog - pamti se BRUKA komšija i šok u Kraljevu! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 02.12.2021 | 12:01


Srbija jeste teniska velesila jer ima najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića, ali naš rival u polufinalu Dejvis kupa Hrvatska ima bolji skor od naše reprezentacije u ovom takmičenju. Dok je Srbija uspela da osvoji jednu titulu, komšije mogu da se pohvale sa dve "Salatare", dok obe selekcije imaju po jedno izgubljeno finale.

Foto: tanjug/AP, Profimedia
SRBIJA TREĆI PUT ILI HRVATSKA ČETVRTI? Sudar teniskih velesila ima POSEBAN ulog - pamti se BRUKA komšija i šok u Kraljevu! (VIDEO)

Hrvatska je prvi put osvojila Dejvis kup 2005. godine kada je u finalu slavila protiv selekcije Slovačke sa 3:2, dok je 2018. ponovo stigla do trofeja pobedom nad Francuskom sa 3:1.

Komšije su 2016. ostale kratkih rukava kada su od njih bolji bili Argentinci sa 3:2.

S druge strane, cela Srbija pamti 2010. godinu kada su se teniser Srbije popeli na krov sveta pobedom nad Fransuskom od 3:2, dok su 2013. u finalu identičnim rezultatom slavili Česi.

Srbija ima priliku da se izjednači sa Hrvatima, a ono što daje vetar u leđa je međusobni skor u kome su naši teniseri perfektni i vode 2:0.

Međusobni susreti

Četvrtfinale Svetske grupe, Split, 9 – 11. jul 2010. godine: Hrvatska – Srbija 1:4

PRVI DAN: Ivan Ljubičić – Novak Đoković 6:7, 4:6, 1:6, Marin Čilić – Viktor Troicki 6:4, 7:5, 6:2
DRUGI DAN: Marin Čilić/Ivan Dodig – Janko Tipsarević/Nenad Zimonjić 3:6, 2:6, 4:6
TREĆI DAN: Marin Čilić – Novak Đoković 3:6, 3:6, 2:6, Antonio Veić – Janko Tipsarević 2:6, 6:7.

Srbija je te godine osvojila Dejvis kup pobedom 3:2 nad Francuskom u finalnom meču u Beogradu.

Prvo kolo Svetske grupe, Kraljevo, 6 – 8. mart 2015. godine: Srbija – Hrvatska 5:0

PRVI DAN: Novak Đoković – Mate Delić 6:3, 6:2, 6:4, Viktor Troicki – Borna Ćorić 4:6, 1:6, 6:3, 6:2, 6:1.
DRUGI DAN: Novak Đoković/Nenad Zimonjić – Marin Draganja/Franko Škugor 6:3, 6:4, 6:1.
TREĆI DAN: Filip Krajinović – Franko Škugor 6:4, 6:2, Viktor Troicki – Mate Delić 6:4, 6:3.

Srbija je već u narednom kolu eliminisana od Argentine u Buenos Airesu rezultatom 1:4. Novak Đoković nije nastupio za Srbiju.

 

Već smo pisali o nemilim scenama koje su se desile u Splitu u prvom međusobnom okršaju selekcija, kada je napadnut otac Novaka Đokovića, a tada trećeg tenisera sveta su morali da obezbeđuju. O tome više možete pročitati OVDE.

Atmosfera je bila izuzetno neprijateljska, dvorana je bila ispunjena do poslednjeg mesta, ali je Srbija uzvratila na najbolji mogući način.

Hrvati su gostovali 2015. godine u Kraljevu, a tokom intoniranja himne nije se čuo niti jedan zvižduk, a kamoli da je došlo do incidenata. Tada su Hrvati doživeli jedan od najubedljivijih poraza od 5:0.

Ovog puta sudar teniskih velesila je na nautralnom terenu u Madridu, a na spuštanju tenzija je godinama radio najbolji teniser sveta Novak Đoković.

On je u svoj tabor doveo hrvatskog stručnjaka Gorana Ivaniševića, a nekadašnjeg trenera Nikolu Pilića godinama naziva svojim "teniskim ocem".

Takođe je veliki prijatelj sa Marinom Čilićem, a od njihovog meča teniska publika najviše očekuje.

Foto: Tanjug/AP

Marin Čilić i Novak Đoković

Srbija je uvek favorit kada igra Novak Đoković, ali da bi se dobili Hrvati biće nam potreban još jedan heroj.

Hrvate u ovom duelu predvodi iskusni Marin Čilić koji je 30. na ATP listi, dok su Nino Serdarušić (243) i Borna Gojo (279) daleko niže rangirani.

Ipak, imaju najjači dubl sveta, Mate Pavić i Nikola Mektić su broj jedan i dva na listi dublova i tu su svakako u prednosti.

Ipak, Srbija ima posebnu atmosferu u timu na čelu sa Viktorom Troickim koji vrlo dobro zna kako se dobijaju mečevi za reprezentaciju.

Novak Đoković je apsolutni favorit protiv Marina Čilića jer ima skor 17:2.

Poslednji okršaj Novak je dobio bez borbe u četvrtfinalu Madrida 2019. godine, a pre toga su igrali na ATP Finalu 2018. u Londonu kada je Novak pobedio sa 7:6 (7), 6:2.

Niko do srpskih tenisera se do sada nije sastajao sa Serdarušićem ili Gojom na ATP turnirima.

Selekcije Srbije i Hrvatske se sastaju u petak od 16 časova, a novi sudar ovih reprezentacija nam može doneti novi tenisku istoriju.

BONUS VIDEO: